Help for English

Zkušenosti s výukovými programy

 

Ahoj,
já mám zkušenosti pouze s jedním programem a to Easylanguage od Easysoftu. Myslím, že je vhodný pro úplné začatečníky, kteří potřebují načerpat základní slovní zásobu. Líbilo se mi propojení třech vjemů tzn. obrázek, nahrávka a psaná podoba.
Jediné co bych vytkl je rozsah (cca 700 slovíček).



Pokud máte tip na dobrý program, nebo naopak víte o některém, který je ztráta času, sem s ním ! Třeba ušetříte ostatním čas při výběru.

No, asi bych se do tohoto neměl míchat, ale už jste vyzkoušel Language Lab? V sekci DOWNLOAD si můžete stáhnout demo.

Už mám celou verzi, ale ne moc dlouho, takže zatím jsem toho moc nestihl.

Nemůžu si pomoct, ale program od easysoftu se mi líbí více, lépe se mi s ním pracuje.
Konkrétně : hezčí obrázky, lepší využití plochy na obrazovce.
Pozadí za pracovním oknem je pmn hrozné a přitom by nemělo být těžké nabídnout uživateli možnost změny.

Zároveň bych příznivce angličtiny rád upozornil na hru, která nebyla původně určena pro výuku Aj, ale po dohrání vám jistě nějáká slovíčka v paměti zůstanou : Sprill The Mystery of The Bermuda Triangle (jde o postřehovou hru s pěknou grafikou)

Easylanguage je dobrý, hlavně že tu lze nahrát vlastní výslovnost a tak ji procvičovat, což je dobré pro samouky jako jsem já. To by asi u Language Lab nešlo zařídit,že? Nerozumím těmto technickým věcem, ale procvičování výslovnosti, tak abych se slyšela, by bylo vynikající. Ale Easylanguage se nedá srovnat s rozsahem a možnostmi Language Lab. Na tento program nedám dopustit a nová slovíčka se učím jen s tímto programem. Další výhodou je výklad slovíčka, kterému se snažím porozumět a občas se přitom pobavím a naučím se nebo si zopakuji další slovíčka. Další výhoda – možnost vkládání a rozšiřování slovní zásoby – to u Easylanguage nejde. Tedy jde, ale bez obrázků, bez výslovnosti, máte tam jen to, co si tam napíšete sami. A třeba s chybou. Program LL to udělá všechno za Vás. Je také stále rozšiřován a je levnější.

K nahrávání výslovnosti: tuto možnost jsem nikdy sám nedokázal ocenit, tedy většinou mi to přišlo spíš jako lákadlo nějakého softwaru, které ale nemá moc praktické využití. Několikrát jsem si to samozřejmě zkoušel, ale pořád máte jen vlastní úsudek o tom, zda jste to vyslovili správně, nebo ne. Některé programy umí porovnat vlnu nahrávky vaší s vlnou v programu, ale to je velmi abstraktní, apokud se obě vlny liší, uživatel nemá ponětí, co má změnit, aby to bylo stejné.

Nicméně teď pracujeme na jiném programu a až ten bude hotový, plánujeme zbrusu nový Langauge Lab, kde nebude ani to ‚ošklivé pozadí‘ a velikost okna bude přizpůsobitelná obrazovce. To jsou jen drobnosti, protože změn (i velmi zásadních) a vylepšení máme vplánu opravdu mnoho.

No. to je právě to, že Vy, jako zkušený angličtinář, nemůžete pochopit, jak je důležité, slyšet sami sebe, jako samouk se s tím potýkám stále, a to nemyslím porovnávání s vlnou softwaru, tento program také mám, ale tam záleží i na tom, jak mluvíte hlaitě, jinak Vám to ukáže něco úplně jiného. Spíše je důležité, se slyšet, jak to mluví angličan a jak já. Přivítala bych možnost ve Vašem slovníčku reakci, na porovnání. Na Váš nový LL se těším, i když se mi líbí i teď,

Je pravda, že LL je rozhodně kvalitní produkt. Já to psal, protože jsem všude četl chválu a nadšení a pak byl mírně zklamán. Ne obsahem, ale zpracováním. Takže je asi zbytečné psát sem vlastní názory (každý pes jiná ves) a bude lepší psát tipy ať si každý stáhne demo (což jsem neudělal) a „udělá obrázek“ sám zda se vyplatí či nikoliv.

No.asi jste dál, než já. Já jsem starter a možná,že později mi tento program vyhovovat nebude, ale zatím je to to nejlepší, co jsem našla a věřte, že jsem opravdu hledala.

Právě to o té vlně jsem měl na mysli, stačí trochu jinak mít hlasitost a nebo být trochu blíž k mikrofonu a už to zní úplně jinak. Nebo naopak vyslovíte F místo TH a vlna to ukazuje stejně.

Nehodnotil jsem to z pohledu zkušeného angličtináře, ale z pohledu učitele. Samozřejmě vím, že je důležité, aby student slyšel rozdíl, ale mnohdy opravdu stačí si to přehrát a vyslovit, a přehrát a vyslovit znovu a znovu dokola – než tu výslovnost odposloucháte. To nahrávání by zbytečně zdržovalo a efekt by nebyl tak vysoký. Teď mám na mysli pouze izolovaná slovíčka. Daleko větší užitek je potom u delšího mluveného projevu, kde se člověk soustředí i na gramatiku, volbu slov atd atd. Tam je nahrávání vynikajícím pomocníkem.

Zkuste www.islovicka.com – žádné extra funkce na výslovnost a tak to nemá ale je to online takže to můzu používat v práci…

co se týče nahrávání výslovnosti pro srovnání, je řada jednoduchého nahrávacího SW zdarma, takže to lze řešit nahráváním někam vedle a následným srovnáním… jinak s rozpoznávači hlasu také nemám dobré zkušenosti, mám program s francouzštinou a je to celkem komplexní softík, nicméně cvičení s použitím rozpoznávače člověka doženou spíš k ílenství, tedy aspoň mě :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.