Help for English

Zdvojování souhlásek

 

Dobrý den, existují nějaká rozsáhlejší pravidla na zdvojování souhlásek ve slovech? Znám zdvojování kvuli krátkým samohláskám před souhláskou jako stop – stopped atd. Ale proč se nezdvojuje např. n ve slově listening?

najdete to v článku věnovaném spellingu, pravopisným změnám. Jmenuje se to myslím „pravopisné změny“. Tam je to vše podrobně popsané.

Jestli tomu rozumím dobře, tak přízvučná slabika je ta, která končí souhláskou, před ní je samohláska a před ní alespoň dvě souhlásky. U slova LISTEN tomu tak je a nezdvojuje se. Je to jen kvůli tomu přízvuku? Děkuji.

Asi proto, že listen je dvojslabičné slovo a toto se týká jednoslabičných, tak to chápu já a myslím, že je to popsáno v článku,jak napsal p. Vít.

ne, přízvučná slabika je jakákoliv slabika, na které je přízvuk. Pletete si to se znělými/neznělými hláskami.

Např.
FORGET – přízvuk na druhé slabice, FORGETTING se zdvojuje.
LISTEN – přízvuk na první slabice, LISTENING se nezdvojuje.

Tak to prostě asi vzdávám, samouk se asi nenaučí skoro nic, kromě teorie. Přízvuk mi zase ušel i když mám výslovnost na DVD.

Aha, díky!

A co takové TRAVEL?
Přízvuk na první slabice, a přesto se zdvojuje.

for georgia
tohle já neřeším, je to prosté, když se budete s těma slovičkama hodně setkávat, instiktivně zvolíte správnou možnost, pak nebudet potřebovat znát žádná pravidla,

Koncové l se v briské angličtině zdvojuje vždy, ikdyž není koncová slabika přízvučná – travelling. V americké angličtině je pravidlo pro koncové l stejné jako pro ostatní souhlásky – traveling.

To Martin87: Díky. Je ještě víc takových podpravidel nebo vyjímek?

Sekce gramatika – různé – pravopisné změny- tam je to pěkně popsané, hned jsem si to znovu probrala a je tu i cvičení.To až za chvíli. I'm cooking lunch now. :-D

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.