Nejvyšší zásuvka

Dá se “nejvyšší zásuvka” u komody přeložit také jako “the highest drawer”?
Nebo se v tomto případě použije jen “topmost (uppermost)”?

Zároveň s tímto přemýšlím, zda vůbec výraz “nejvyšší zásuvka” v češtině odpovídá “horní zásuvce (=zásuvce nahoře)”.

Mohu větu “Dej to do nejvyšší zásuvky.” chápat i jako “do zásuvky, co je nejvyšší (na centimetry)”?

Řekla bych, že je to přesně tak, jak píšeš na konci. The topmost=ta úplně nahoře, the highest=ta nejvyšší (na cm).

A asi bych řekla “nejhornější” police, ale jestli to je podle pravidel…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 13 lety

A asi bych řekla “nejhornější” police, ale jestli to je podle pravidel…

Právěže v pravidlech č. pravopisu “nejhornější” nebo “nejhořejší” není. Jen “horní” nebo “hořejší”.
Já totiž v testu napsala “the highest”, vůbec jsem nad tím nepřemýšlela. A nejspíš to bylo ve smyslu “ta nejvíc nahoře”. Tak mi jde o to, jestli můžu uspět s vysvětlením, že to byla nejvyšší zásuvka (ve smyslu výšky).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Chocolatka vložený před 13 lety

Právěže v pravidlech č. pravopisu “nejhornější” nebo “nejhořejší” není. Jen “horní” nebo “hořejší”.
Já totiž v testu napsala “the highest”, vůbec jsem nad tím nepřemýšlela. A nejspíš to bylo ve smyslu “ta nejvíc nahoře”. Tak mi jde o to, jestli můžu uspět s vysvětlením, že to byla nejvyšší zásuvka (ve smyslu výšky).

Taky jsem si to našla. A co nejhořejší?

A nestačí TOP DRAWER?

Jednoduše vrchní. Vrchní zásuvka.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 13 lety

A nestačí TOP DRAWER?

No, možná stačí. Já spíš řeším, jestli můžu mít správně i to “highest” :-).

Ano, i HIGHEST je správně.

A dá se tedy použít to topmost nebo ne? :-?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 13 lety

A dá se tedy použít to topmost nebo ne? :-?

Ve smyslu “nejvíce nahoře, nejvýš” určitě jo.
Spíš je otázka, jestli “nejvyšší” může v češtině znamenat i “nejvýše položená”, na to by to chtělo odborníka na češtinu :-).

Ve smyslu “nejvíce nahoře, nejvýš” určitě jo.
Spíš je otázka, jestli “nejvyšší” může v češtině znamenat i “nejvýše položená”, na to by to chtělo odborníka na češtinu :-).

Stačí fajn slovník. :D Slovo vysoký má co do činění s rozměrem, výškou, ale je to taky označení něčeho v nějaké stoupající řadě dál od počátečního místa (vysoký věk (nejvyšší věk), vysoká škola (nejvyšší škola), vysoká pokuta (nejvyšší pokuta)). Neměl by být tedy problém ho vystupňovat se stejným významem, i když pochybuji, že by to někomu hned došlo (že se nemíní rozměr).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Petr Klug vložený před 13 lety

Stačí fajn slovník. :D Slovo vysoký má co do činění s rozměrem, výškou, ale je to taky označení něčeho v nějaké stoupající řadě dál od počátečního místa (vysoký věk (nejvyšší věk), vysoká škola (nejvyšší škola), vysoká pokuta (nejvyšší pokuta)). Neměl by být tedy problém ho vystupňovat se stejným významem, i když pochybuji, že by to někomu hned došlo (že se nemíní rozměr).

Petře, pořád ale (ve svých příkladech) stupňuješ slovo “vysoký”.
Jak bys ale definoval pojem “vysoká zásuvka”?

Každopádně dobrý slovník ČJ a podrobná mluvnice by se mi hodily. :-)

Rozměrově vysoká nebo jsoucí vysoko (nahoře).

(příklad fajn online slovníku)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Petr Klug vložený před 13 lety

Rozměrově vysoká nebo jsoucí vysoko (nahoře).

(příklad fajn online slovníku)

Díky :-).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.