zmena poradia viet pri roznych casoch

Ahojte, rad by som sa dozvedel ci mozem vety/akcie v anglictine prehadzovat madzi sebou tak ako ich uvadzam nizsie. Neviem coho sa chytit (akych pravdiel) pri tvorbe takychto viet aby som si bol isty, ze je to takto spravne. Vopred dakujem za spravne nasmerovanie.

priklady: At five o'clock I was watching TV. I was watching TV at five o`clock. ok?

When he arrived, I was watching TV. I was watching TV when he arrived. ok?

When you arrive, we'll have dinner. We'll have dinner when you arrive. ok?

I was angry because I had been waiting for her for 30 minutes. I had been waiting for her for 30 minutes so I was angry. ok?

When he came home, he made himself some coffee. He made himself some coffee when he came home. ok?

Asi bych nevymýšlel nějaká pravidla, je to “obyčejná” záležitost slovosledu, kde je možno použít příslovečná určení, převážně času a místa buď klasicky na konci věty (podle slovosledu SVOPT) nebo na začátku, jakožto zdůrazněný větný člen.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniel Müller vložený před 10 lety

Asi bych nevymýšlel nějaká pravidla, je to “obyčejná” záležitost slovosledu, kde je možno použít příslovečná určení, převážně času a místa buď klasicky na konci věty (podle slovosledu SVOPT) nebo na začátku, jakožto zdůrazněný větný člen.

Urcite mi nejde o vymyslanie neakych pravidiel, skor mi ide o to naucit sa spravne spojit dve vety v neakom case. Motam sa v tom zaciatocnicky s snazim sa na to najst odpoved ktorej by som porozumel. V niektorych pripadoch je to ok

I stayed home because I was tired. Because I was tired, I stayed home.

Ale v pripadoch ktore som uviedol uz neviem, mne sa zdaju byt v poriadku ale niesom si tym isty. To znamena, ze vety typu “B” su tiez spravne?

Všechny vaše věty jsou správně. Pro více informací si můžete přečíst články na vedlejší věty:

http://www.helpforenglish.cz/…edlejsi-vety

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 10 lety

Všechny vaše věty jsou správně. Pro více informací si můžete přečíst články na vedlejší věty:

http://www.helpforenglish.cz/…edlejsi-vety

Dakujem velmi pekne, potesili ste ma, dakujem aj za nasmerovanie, vcera som s tym dost zapasil, hladal som nieco aj madzi tymi vedlajsimi vetami no nepodarilo sa mi najst dostacujuce informacie, skusim si to este raz prestudovat.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od janen vložený před 10 lety

Dakujem velmi pekne, potesili ste ma, dakujem aj za nasmerovanie, vcera som s tym dost zapasil, hladal som nieco aj madzi tymi vedlajsimi vetami no nepodarilo sa mi najst dostacujuce informacie, skusim si to este raz prestudovat.

Klidně se ptejte dál, když budete ještě potřebovat.

Jinak vaše věty byly časové a příčinné:

Příčinné věty v angličtině, BECAUSE, SINCE, AS…
Časové věty v angličtině

Ale obecně prostě platí, že pořadí vět v souvětí musí dávat smysl (stejně jako v češtině) a pokud vedlejší věta předchází hlavní, musí ta hlavní být oddělena čárkou. Jedná se ve skutečnosti o kosmetickou úpravu.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 10 lety

Jinak vaše věty byly časové a příčinné:

Příčinné věty v angličtině, BECAUSE, SINCE, AS…
Časové věty v angličtině

Ale obecně prostě platí, že pořadí vět v souvětí musí dávat smysl (stejně jako v češtině) a pokud vedlejší věta předchází hlavní, musí ta hlavní být oddělena čárkou. Jedná se ve skutečnosti o kosmetickou úpravu.

Este raz dakujem za Vasu pomoc, naozaj ste mi pomohli uz tomu rozumiem. Mal som problem zostavovat hlavne tie casove vety, mal obavy, ze ci to moze byt aj takto. Teraz uz viem, ze ano.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.