participium?

Zdravim,

v Seabase Delta hned v úvodu je psáno "Thick black smoke rising from the ruins of a once-great city, the few who survived wandering aimlessly, crying over their loved ones… " … ta zvýrazněná slova jsou nějaký druh participia? Nebo proč tam nejsou tvary slovesa být (…is/was rising…)? Tak či tak pořát nechápů proč tam chybí slovesa. :-(

Mohl by mi to prosím někdo objasnit? :-)

děkuji

Tak to máš stejný jako v češtině, prostě přechodník:

RISING – stoupajíc
WANDERING – toulajíc se..

no v češtině přechodníky moc neovládám (alespoň ne teoreticky), proto nemůžu dobře porovnat, ale chápu to tak, že přechodníky plní funkci příslovce nebo přídavného jména, takže mi tu pořát chybí normální sloveso :?
Zdejší článek o participium chápu dobře, všechny příklady mi jsou jasné, ale to se jedná vždy jen o nějaký dovětek, a ne o celou větu. A aby v takhle dlouhém souvětí nebylo sloveso je pro mě záhadou :?

„Thick black smoke rising from the ruins of a once-great city..“

Hustý černý kouř stoupajíc z trosek kdysi velkého města…

Podle mě to krásně zastupuje sloveso…

:-)

no podle mě je to jasnej přívlastek :D tak nevim no … snad se vyjádří ještě někdo další…:)

thick black smoke that (which) was rising .....
vedlejší věta přívlastková
přechodníkově zkrácená: smoke rising
v češtině:
buď: kouř stoupající-přívlastek
kouř stoupajíce-přechodník-btw nevím jestli mám dobře ten tvar íce
Rozdíl tedy žádný.

Tyto tvary se často vyskutují v tzv. absolute phrases-jsou to v podstatě takový přechodníkový věty, velice formální
tady máš na to teorii
http://grammar.about.com/…olutephr.htm
tady potom cvičení
http://grammar.about.com/…bsolutes.htm

Výsledek jsou potom takový věty:
His teeth chattering, his palm extended, the paperboy stood shivering in the doorway.

Může se to zdát ze začátku složitý, ale princip je ve skutečnosti opravdu banální. A co je důležité, tento princip je v současné angličtině velice častý.

Doufám, že jsem pomohl.
Jinak se předem omlouvám za moje laické (může být i nepřesné) vyjadřování v anglické terminologii. Nikterak se o ni nezajímám.

díky :)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.