Help for English

O webu Help for English

ALL LEVELS Vydáno dne 01.02.2007

Informace o tom, co náš web nabízí, detailní popis jednotlivých funkcí, rubrik apod.



O Help for English

Help for English je nekomerční projekt, který má za cíl nabídnout studentům angličtiny množství materiálů a rad pro studium. Vznikl koncem roku 2005, ale pro veřejnost byl otevřen a do vyhledávačů přihlášen až v březnu 2006.

Provozovatelem stránek je firma Vitware s.r.o. (IČ 28815858). Chod stránek zajišťují jednatelé společnosti, pan Petr Hudík po technické a programové stránce a Mgr. Marek Vít a Roman Svozílek po stránce obsahové. Články na Help for English píší i další externí přispěvovatelé.

Co u nás naleznete?

Na našem webu naleznete velké množství různých prvků, funkcí a materiálů, které bych Vám nyní rád představil. Materiály jsou určeny samozřejmě různě pokročilým studentům. Úroveň pokročilosti v angličtině, pro kterou je článek napsán, je patrná z barevných proužků ve výpisu článků. Používáme tradiční britskou klasifikaci (starter, elementary, pre-intermediate, intermediate, upper-intermediate a advanced), ale pro jistotu si čtenář může vysvětlení techto úrovní přečíst, když přejede ukazatelem myši přes tento proužek. Ve výpisu článků si potom můžete materiály nechat filtrovat dle požadované úrovně.

Proč se registrovat?

Na Helpforenglish.cz se může každý uživatel zdarma zaregistrovat. Vytvoření svého účtu má několik výhod.

Testy

Nabízíme stovky jazykových testů. Naše testy se od ostatních na internetu liší tím, že kromě vyhodnocení odpovědí nabízí i vysvětlení. Po projití každého testu vám počítač automaticky sdělí, proč byla vaše odpověď špatná, jak to má být správně, a proč.

U většiny testů také zjistíte porovnání vašeho výsledku s průměrným výsledkem ostatních uživatelů. Pokud tedy např. zjistíte, že jste test prošli na 60 procent, možná vás potěší, že průměrný výsledek dalších několika set studentů je např. 48 procent.

V současné době u nás naleznete testy typu a/b/c/d (kde vybíráte jednu z nabízených možností), doplňovačky (do textu či samostatných vět doplňujete slova či fráze sami) a tzv. ‘komboboxy’ (v textu je vynechané slovo či fráze, a vy si vyberete jednu z nabízených možností). Testy se týkají gramatiky, slovní zásoby, idiomů, poslechu, čtení s porozuměním apod.

V rubrice testy naleznete i několik ‘seriálů’:

Use of English

Phrasal Verbs

Reading

Cloze

Poslechové testy

Gramatika

Oblíbenou rubrikou našeho webu je anglická gramatika. Články jsou zde rozděleny podle gramatických kategorií, kterým se věnují. Naleznete zde vysvětlení gramatických jevů a cvičení na ně. Zatím nejsou pokryty všechny jevy, chtěli bychom je však rychle doplňovat. Zatím je k dispozici cca 50 gramatických článků, z nichž některé jsou doplněny cvičeními.

Snažíme se v těchto článcích vyhýbat prázdným gramatickým poučkám, frázím, kterým nikdo nerozumí, atd. Používáme co nejvíc názornosti, ilustrací, příkladových vět apod. Protože autoři mají praxi s výukou angličtiny, zaměřujeme se i na notorické chyby a časté chytáky, se kterými se studenti zaručeně setkají v různých testech.

Nově naučenou gramatiku si studenti mohou procvičit ve škále cvičení, která zahrnují doplňování, výběr z možností apod. 

Slovník

Součástí našeho webu je i multimediální překladový a výkladový slovníček. Obsahuje v současné době více než 10 tisíc hesel. Hesla obsahují kromě překladu i následující prvky:

Slovní zásoba

V této rubrice se čtenáři setkají s články zabývající se anglickou slovní zásobou, idiomy, slovními spojeními apod. Naleznou zde seriál ‘Pleteme si’, který se zaměřuje na rozdíly ve významu podobných slov, které studenti často zaměňují a používají nesprávně. Tato slůvka si mohou procvičit i v několika testech.

Okruhy slovní zásoby

Online zkoušení a procvičování slovíček

Slovíčka z učebnic

Tipy a Triky

V této sekci naleznete rady a nápady, které by čtenářům měli pomoci učit se a vylepšovat svoji angličtinu. Články vychází ze zkušeností autora (autorů) s výukou angličtiny a obshují tipy, které skutečně zabírají. Dočtete se zde tedy např. jak se učit slovní zásobu, jak gramatiku, jak se nejlépe naučit mluvit, vyslovovat, poslouchat apod. Také zde naleznete další užitečné informace, jako např. jak správně a efektivně používat slovník, či se lze učit angličtinu pomocí počítačových her. 

Recenze

Rádi bychom studentům pomáhali i ve výběru učebnic, softwaru a dalších pomůcek pro studium angličtiny. K tomu slouží tato rubrika, kde budete nalézat recenze a hodnocení různých produktů. Zatím zde naleznete pouze recenze na kvalitní výrobky a materiály. V nedávné době jsme měli i recenze na nepříliš dobré (lze snad říci i podvodné) produkty, jedna firma nás však za to nařkla z nekalé soutěže. Věřili byste, že v demokratickém státě nemůže mít člověk názor na špatnou učebnici angličtiny jen proto, že je autorem jednoho počítačového programu na výuku slovní zásoby? Nestačili jsme se divit ani my, a po výhružkách, které jsme od této firmy dostali, a po konzultaci s právníkem, jsme recenze raději stáhli. 

Četba

Četba v angličtině patří mezi vynikající způsoby, jak si lze angličtinu procvičovat. Ani my tedy četbu neopomíjíme. kromě originálních povídek známých a klasických autorů (Oscar Wilde, E. A. Poe, Saki) a povídek psaných rodilými mluvčími, nabízíme i zjednodušenou četbu pro studenty. Známá literární díla jsou převyprávěna do jednodušší angličtiny tak, aby si je mohli přečíst i méně pokročilí angličtináři. Některé z těchto povídek dokonce obsahují zvukovou nahrávku čtenou rodilým mluvčím. Naleznete zde i kratší dílka psaná pokročilejšími studenty angličtiny, která však byla zkontrolována a drobné chybky opraveny. 

Maturita

Pro maturanty nabízíme i další materiály, které by jim měly pomoci složit tuto zkoušku. Začala např. růst sekce, do které studenti zasílají své vlastnoručně zpracované maturitní otázky.

Otázky k ústním zkouškám

V sekci ‘maturita’ také najdete množství souborů konverzačních otázek, na které se vás mohou u maturity či jiné zkoušky zeptat. Jedná se opravdu jen o otázky týkající se nějakého konkrétního tématu (dům a bydlení, jídlo, filmy apod.) Doporučujeme, aby si student zkusil na každou z nich nahlas anglicky odpovědět. Je důležité každou chápat spíše jako podnět k mluvení a ke každé otázce říci co nejvíce věcí. Pokud si to na našich otázkách nacvičí, pravděpodobně ho u ústní zkoušky z jazyka nic nepřekvapí. 

Reálie

V této sekci naleznou články o anglicky mluvících zemích. Jejich znalost je samozřejmě důležitá nejen pro maturanty. Tyto články jsou psány anglicky.

Maturitní otázky

V průběhu školního roku by se zde měly objevovat i zpracovaná maturitní témata a maturitní otázky, ze kterých studenti budou moci čerpat. 

Certifikáty

Novou rubrikou jsou Certifikáty, kde naleznete cvičné testy mezinárodních jazykových zkoušek, jako jsou např. zkoušky Cambridge ESOL: KET, PET, FCE, CAE, CPE apod. Samozřejmě jsou interaktivní, a samozřejmě obsahují i vysvětlení odpovědí. Tato rubrika teprve začíná růst, ale máme svolení na umístění cvičných testů pro všechny výše uvedené testy. 

Zábava

Zatím poslední rubrikou je sekce ‘Zábava’, která je rozdělena na dvě části: Humor a Hudba. V první znich si studenti mohou přečíst humorná zamyšlení nad angličtinou, básně a vtipy. Sekce Hudba obsahuje několik populárních písní, které si student u nás může poslechnout a vyplnit krátké doprovodné cvičení – např. doplňování svol do textu písně. Po vyhodnocení cvičení se samozřejmě dozví správné odpovědi. Také si bude moci celý text přeložit a svůj překlad porovnat s překladem M. Víta.

Písničky pečlivě vybíráme a oslovujeme zahraniční skupiny, aby nám daly povolení k jejich umístění v této podobě na internetu. Jedná se především o méně známé americké či britské skupiny. Velikáni typu R.E.M., U2, Linkin Park apod. by nám takové svolení nedali. Jejich nahrávací společnosti bychom museli zaplatit cca 2000 EUR měsíčně za jednu píseň. Nicméně, písně, které používáme, jsou jistě také zajímavé a kvalitní.

Život webu

Náš web neustále žije. Každý den přibývají nové příspěvky. Připravujeme i úplně nové prvky a funkce, na které se mohou čtenáři těšit. Snažíme se, aby byl web atraktivní jak pro nové, tak i vracející se čtenáře, a aby zde bylo pro každého něco.

Je možné se nějak do tvorby webu zapojit?

Samozřejmě to je možné i velice vítané. Pokud máte dobrou znalost angličtiny a zkušenosti s výukou, můžete se zapojit jako autor článků, ilustrátor apod. (více informací ZDE). Pokud ne, existují další způsoby, jak nás podpořit, povzbudit a pomoci nám. Můžete na nás odkázat své známé, spolužáky, kolegy. Můžete na svůj web či blog umístit přímý odkaz či ikonku na nás. Můžete nám zasílat své podněty, nápady, připomínky. Jakákoliv zpětná vazba je vítána. Určitě budeme rádi, když nás upozorníte na chyby a překlepy, které se zcela jistě tu a tam objeví.

Pokud byste se rozhodli nás podpořit finančně, určitě můžete. Je hodně věcí, za které musíme platit, jako např. za nahrávky rodilých mluvčích, za hosting apod. Jedním ze způsobů, jak to udělat je zakoupit si přes náš web výukový software Language Lab (informace ZDE), ze kterého jde určité procento na potřeby tohoto webu, nebo poukázat jakoukoliv částku přímo na bankovní účet autorů (více informací ZDE). Slibujeme, že tyto prostředky poputují výhradně na rozvoj a zlepšování webu.

Závěrem

Děkujeme za vaši přízeň, a doufáme, že i nadále budete náš web navštěvovat a čerpat z něho.


Budeme vděční, umístíte-li na své webové stránky/blog tuto ikonku odkazující na hlavní stránku našeho webu, či jen textový odkaz: 

Na svoji stránku prostě vložte tento HTML kód:



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Grammar Theme Park: Help for English

Gramatický test, ve kterém se všechny věty týkají nějakého konkrétního tématu, tentokráte jsou to stránky HELP FOR ENGLISH.
PRE-INTERMEDIATE

Grammar Theme Park: The O.C.

Gramatický test, ve kterém se všechny věty týkají nějakého konkrétního tématu, tentokráte je to seriál THE O.C.
ALL LEVELS

Help for English vs. English Me

V čem se liší placená aplikace ENGLISH ME od našeho portálu HELP FOR ENGLISH? Proč se předplatné ENGLISH ME vyplatí?

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno O webu Help for English 10 21680 Od Marek Vít poslední příspěvek
před 15 lety