Tradiční vánoční pudink
Tento článek je určen těm, pro které je původní recept v angličtině příliš obtížný, nebo se chtějí ujistit, že popis přípravy správně pochopili. Před přípravou se ale asi budete muset vydat na lov přísad, ne všechny dostanete na pultech běžných obchodů. A pokud se vám přeci jenom podaří připravit něco tmavého, nevábného vzhledu, a ještě nevábnější vůně a chuti, gratuluji. Vánoční pudink se povedl.Přísady:
230 g |
rozinky
(malé) |
110 g |
rozinky
(sultánky) |
110 g |
rozinky |
110 g |
nasekaná
kandovaná ovocná kůra |
30 g |
oloupané
nasekané mandle |
110 g |
celozrnná
mouka |
1/2 lžičky |
sůl |
1/2 lžičky |
strouhaný
muškátový oříšek |
1/2 lžičky |
mletý
zázvor |
1 1/2 lžičky |
pudinkové
koření (směs skořice, muškát. oříšku, nové
koření) |
230 g |
hnědý cukr |
110 g |
celozrnná
strouhanka |
230 g |
rostlinný
tuk |
1 |
citrón,
šťáva i kůra |
1 lžíce |
melasa |
5 lžic |
water and rum mixed |
Pozn.:
V původním receptu jsou uvedeny tři druhy rozinek (currants, sultanas a raisins).Příprava:
- Vymažte litrovou formu na vaření pudinku a použijte velký hrnec, do kterého se tato forma vejde.
- Omyjte rozinky v horké vodě a osušte.
- Vložte rozinky do velké mísy s kandovanou ovocnou kůrou a mandlemi.
- Prosijte mouku, sůl a koření, přidejte cukr, strouhanku a tuk. Dobře smíchejte a potom vmíchejte citronovou šťávu, kůru, melasu spolu s dostatečným množstvím směsi vody a rumu, a připravte tak měkkou směs.
- Vyklopte směs do formy, přikryjte voskovaným papírem a alobalem, vložte formu do hrnce.
- Do hrnce nalijte dostatek vody, aby sahala do poloviny stěny formy.
- Přiveďte k varu, přikryjte hrnec a nechte pudink vařit pozvolna v páře 4 hodiny, kontrolujte hladinu vody, a v případě potřeby vodu doplňte.
- Po uvaření pudink vychlaďte a uchovejte na chladném, suchém místě dva měsíce.
- Před podáváním ohřívejte pudink znovu v páře po dobu tří hodin.
- Vyklopte na servírovací tác a flamujte s brandy, pokud si přejete.
Tento recept je z www.ichef.com. (Použito se svolením.)
Tento recept v angličtině si můžete přečíst ZDE.