Help for English

Oxford Learner's Thesaurus

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 20.03.2009

Recenze oxfordského slovníku synonym – výkladového ‚thesauru‘ pro studenty.




OXFORD

Learner's Thesaurus

A dictionary of synonyms


Verdikt: 100%

Obálka Oxford Learner's Thesaurus

produktOxford Learner's Thesaurus
popisslovník
(1007 stran, černo-modro-bílý tisk, paperback)
úroveňB1-C1 (středně pokročilí až pokročilí)
vydavatelstvíOxford, 2008
cena*583,- Kč

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Vydavatelství však může ceny průběžně měnit.

Jak úvodní hodnocení (100%) asi napoví, tématem dnešní recenze bude něco skutečně neobvyklého. Nakladatelství Oxford University Press v loňském roce přišlo s novinkou, výkladovým thesaurem pro studenty: Oxford Learner's Thesaurus - A dictionary of synonyms. Pokud jste se ještě nesetkali s pojmem "thesaurus" a nevíte, co to thesaury jsou, můžete si o nich přečíst samostatný článek.

Podíváte-li se na diskusní fóra věnovaná angličtině u nás i ve světě, zjistíte, že jedním z nejčastějších příspěvků bývají dotazy tohoto typu: "Dobrý den, jaký je prosím vás rozdíl mezi slovíčky xxx a yyy?" Mezi evergreeny patří otázky na rozdíly mezi gaze/stare, food/meal, darkness/the dark apod. Těchto dotazů by rapidně ubylo, kdyby si každý student pořídil knihu, o které je zde řeč: Oxford Learner's Thesaurus. Jejím účelem je totiž odpovídat přesně na tento typ dotazů. Představte si to, již žádné psaní na diskusní fóra a dlouhé čekání, zda Vám někdo spolehlivě odpoví. Již žádné červené škrtance a poznámky ve Vašich esejích, kterými Vás učitel upozorňuje na špatnou volbu slov. S tímto oxfordským thesaurem budete dokonce moci fóra navštěvovat a na podobné dotazy fundovaně odpovídat.

Nejlepší bude, když se sami přesvědčíte o kvalitách tohoto titulu. Nahlédneme společně do jeho stránek, prozkoumáme některá hesla a zmíníme si další zajímavé prvky a výhody, které na vás při nákupu thesauru čekají.

Slovník synonym

Hlavní částí knihy je vlastní "slovník synonym". Hesla jsou v něm organizovaná trochu jinak, než jsme u jiných slovníků či thesaurů zvyklí. Hledané slovíčko je nejprve nutné nalézt v abecedním seznamu v zadní části knihy. Tam zjistíme, pod jakým heslem je hledaný výraz umístěn. Princip spočívá v tom, že všechna synonyma či slova podobného významu jsou uvedena společně na jednom místě. Např. ve slovníku je heslo IMMEDIATE, pod které spadají navíc slovíčka instant, prompt a instantaneous. Hledáme-li tedy např. slovíčko prompt, je nutné si v abecedním rejstříku nejprve zjistit, že toto slovo je obsaženo pod heslem immediate.

Takto tedy vypadá celé heslo IMMEDIATE:

Oxford Thesaurusnadpis hesla, info o slovním druhu
Oxford Thesaurusslova v pořadí dle používanosti + krátké vysvětlení, jak spolu uvedené výrazy souvisí
Oxford Thesaurus"synonym scale" - graficky znázorňuje sílu výrazů, od nejslabších po nejsilnější
Oxford Thesaurus
slovní vzorce a kolokace - zde se dočtete, v jakých slovních kombinací se uvedené výrazy nejčastěji používají, s jakými předložkami se správně vážou atd.
Oxford Thesaurus

Definice jednotlivých výrazů - jedná se vlastně o klasická slovníková hesla, ovšem s tím, že zde je máte pěkně vypsané u sebe.

Každé slovíčko zde má jednoduché a jasné vysvětlení a několik příkladových vět. Na místě jsou i poznámky o tom, která slova patří spíše do psaného stylu, která jsou formální či hovorová apod. Nechybí zde informace o opozitech (OPP) a další informace o slovíčkách (i).

U slovíček obtížnějších na výslovnost je uvedený fonetický přepis výslovnosti.

Oxford Thesaurus
Většina hesel obsahuje i podobný rámeček, ve kterém je vysvětlen hlavní rozdíl mezi danými slovíčky, je zde naznačeno nesprávné použití apod.

Možná jste již mnohokrát po rozdílech ve významu pátrali v klasickém výkladovém slovníku. Každé heslo jste si museli nalistovat zvlášť a potom pečlivě porovnávat. Tuto práci dělá Oxford Learner's Thesaurus za Vás - na jednom místě máte vše přehledně připraveno. Snadno mezi sebou porovnáte jednotlivé slovníkové definice a poznámky u nich. Světlemodrý rámeček NOTE vás navíc na nejdůležitější rozdíly sám upozorní.

Co dodat? Čím více budete v tomto slovníku listovat, tím geniálnější Vám bude připadat. Učení slovíček a jejich významů už snad nemůže být snadnější. Oxford Learner's Thesaurus je klíčem ke skutečnému poznání anglické slovní zásoby. Obsahuje přes 17,000 vysvětlených a okomentovaných synonym a antonym!

Thesaurus Trainer

Abyste mohli ze slovníku mít 100% užitek, autoři v úvodu knihy umístili "Thesaurus Trainer", což je takový návod k používání tohoto titulu 'krok po kroku'. Vysvětlí Vám, jak najít to správné heslo, jak se slovník vypořádává se slovy, která mají více významů, co přesně prakticky znamenají gramatické poznámky u jednotlivých slov apod.

Study Section

Navíc slovník obsahuje více než třicetistránkový studijní oddíl, kde Vás čekají praktická cvičení na rozšiřování slovní zásoby v určitých tématických oblastech (samozřejmě s klíčem), ve kterých si vyzkoušíte používání tohoto thesauru v praxi.

CD-ROM

Zdarma ke slovníku je i elektronická verze na CD-ROM, která obsahuje celý thesaurus k jednoduchému použití na osobním počítači. Jsou zde k dispozici nahrávky výslovnosti všech slov v britské a americké angličtině, další příkladové věty, slovní hry a cca 250 cvičení navíc! K tomu umožňuje studentům organizovat si již naučená hesla mezi "My Topics", takže se k prostudovaným oblastem mohou vždy snadno vracet.

CD-ROM Oxford Learner's Thesaurus

Uživatelské prostředí programu na CD-ROM je příjemné, snadné na ovládání, a na počítač klade jen malé technické nároky. CD-ROM po instalaci můžete klidně uložit do pouzdra a do šuplíku, program ho po Vás při každém spuštění nebude vyžadovat, jako to dělají média u mnohých slovníků konkurenčních nakladatelství. Nic Vám tedy nebrání si vždy "instantně" vyhledat nějaké heslo KDYKOLIV je potřeba.

Celkové hodnocení

Na tento výkladový studentský thesaurus nelze nepět chválu. Odvažuji se trvrdit, že to je nejlepší titul pro studenty angličtiny, který se za posledních pár let na trhu objevil. Byl nominován na několik ELT ocenění a zcela jistě právem. Cena je sice necelých 600 Kč, ale je to investice poměrně nízká v porovnání s tím, co Vám přinese. Čerpat z něho mohou již studenti středně pokročilí a používat ho budou jistě mnoho let. I na úrovni C2 (proficiency) přijdou mnohé informace z této studnice vhod.

Pokud porovnáte v množství hesel tento slovník a jakýkoliv "obyčejný" thesaurus, zjistíte, že v Oxford Learner's Thesauru je slovíček podstatně, mnohonásobně méně. Zde je však nutné si uvědomit, k čemu tento slovník slouží a k čemu slouží ostatní thesaury. Tento je studijní, určený pro studenty, jeho cílem je, aby se student naučil daná slovíčka používat, aby viděl rozdíly mezi nimi, a to rozdíly týkající se významu, použití a gramatiky. Je samozřejmé, že tento záměr bude sledovat pouze se skutečně důležitými slovy, která by student znát měl. Jiné thesaury jsou spíše obrovské databáze všech anglických slov. Užitek pro ty, kteří se angličtinu teprve učí, mají do jisté míry také, ale s detailnostní, precizností vysvětlení a názorností Oxford Learner's Thesauru se měřit nemohou.

Oxford University PressExterní Odkazy:
Oxford University Press - Oficiální stránky nakladatelství OUP.


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Oxford Learner's Thesaurus s 10% slevou.
Oxford Learner's Thesaurus (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Co je to THESAURUS?

Článek o tom, co je to THESAURUS a k čemu slouží.
UPPER-INTERMEDIATE

Oxford Advanced Learner's Dictionary (8th Ed.)

Recenze osmého vydání jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro pokročilé studenty angličtiny.
INTERMEDIATE

Oxford Wordpower Dictionary

Recenze jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro studenty.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Oxford Learner's Thesaurus 23 20681 Od Jakub Ryba poslední příspěvek
před 11 lety