Help for English

Oxford Advanced Learner's Dictionary (8th Ed.)

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 19.06.2010

Recenze osmého vydání jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro pokročilé studenty angličtiny.




OXFORD

Advanced Learner's Dictionary

8th edition


Verdikt: 95%

Obálka Oxford Advanced Learner's Dictionary (8th edition)

produktOxford Advanced Learner's Dictionary (8th edition)
popisslovník
(1938 stran, černo-modro-bílý tisk, barevná část, paperback)
úroveňB2-C2 (pokročilí)
vydavatelstvíOxford University Press, 2010
cena*650,- Kč

POZOR: Do konce června platí akce, ve které si můžete koupit vydání v tvrdých deskách (hardcover) za cenu paperbacku. Běžná cena hardcoveru je 950 Kč. Více informací na englishbooks.cz.

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Vydavatelství však může ceny průběžně měnit.

Zeptáte-li studentů, jestli znají nějaký anglický slovník, ti, kteří se o angličtinu moc nezajímají, Vám pravděpodobně odpoví, že znají "Oxford". Ano, oxfordský studentský slovník (Oxford Advanced Learner's Dictionary) má bezpochyby nejdelší tradici a pravděpodobně také největší oblibu mezi studenty na celém světě. Po celém světě se ho prodalo již více než 35 milionů výtisků a jeho první vydání je již více než 60 let staré! Celkem se dožil osmi přepracování a já dnes držím v ruce jeho zatím poslední 8. vydání z roku 2010.

V čem se liší od svých předchůdců? A proč se vůbec vydávají stále nové a nové slovníky? Vždyť za posledních dvacet let se nový 'Oxford' objevoval každých pět let! Odpověď je snadná. Každý dobrý slovník musí být průběžně revidován, doplňován a upravován, stejně jako se neustále mění jazyk, který lidé používají. Neustále se objevují nová slova a jiná slova se přestávají používat. Další výrazy mění svůj význam, mění se jejich použití atd. Řeknete si, že takové změny jsou minimální, a mnohdy je to skutečně tak. Pokud ale chcete mít zdroj, na který se můžete spolehnout, je nutné mít co možná nejnovější revidované vydání.

 

Slovník

S osmým vydáním 'Oxfordu' se určitě nemusíte obávat, že by obsahoval zastaralá či nepřesná hesla. Od minulého vydání uběhlo jen pět let a během té doby do slovníku přibylo 1000 nových výrazů a významů! Kvalita slovníkových hesel se tradičně drží na velmi vysoké úrovni. Hesla jsou psána tak, aby student o slovíčku zjistil vše, co je ke znalosti slova nutné:

Oxford Advanced Learner's Dictionary (8th edition)

  • pravopis (s ohledem na br. a am. angličtinu)
  • výslovnost (s ohledem na br. a am. angličtinu)
  • informace o slovním druhu
  • všechny tvary daného slova
  • označení 3000 klíčových slov
  • srozumitelný a jednoznačný výklad slova
  • příkladové věty
  • vazby s předložkami apod. (tzv. slovní vzorce)
  • gramatické vlastnosti (počitatelnost podst. jmen apod., stupňování )
  • slovní spojení, kolokace, idiomy, frázová slovesa
  • u některých slov informace o synonymech, opozitech, podobných slovech
  • u mnoha slov ilustrace
  • studijní rámečky jako např.:
  • upozornění na rozdíly ve významu pletoucích se slov
  • upozornění na rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou
  • přehled kolokací
  • vysvětlení gramatických jevů
  • přehled synonym s výkladem

 

Navíc

Slovníky tohoto typu obvykle nabízejí nejrůznější prvky navíc. Ani osmé vydání 'Oxfordu' není výjimkou.

Writing Tutor

Slovník obsahuje přes 30 stran dlouhý průvodce psaním. Naučíte se v něm, jak psát nejrůznější typy slohových útvarů, jak správně citovat, nebo se správně píše životopis. Všude jsou příklady, ukázky, vzorové osnovy, poukázání na rozdíly ve zvyklostech v britské a americké angličtině. Studujete-li angličtinu nebo se připravujete na nějakou jazykovou zkoušku, tento průvodce Vám v mnohém pomůže zlepšit své "writing skills".

Visual Vocabulary Builder

Dalším doplňkem slovníku je 64 stran obrazové části, kde si budete za pomoci barevných ilustrací rozšiřovat slovní zásobu. Nechybí tu svět zvířat, rostliny, stromy, ovoce a zelenina, sporty atd. Součástí jsou i mapky anglicky mluvících zemí.

Reference section

Posledním doplňkem je již snad standardní průvodce, který se zaměří na to, jak se slovníkem pracovat a co všechno z něho lze vyčíst. Nabídne Vám i nejrůznější přehledy, jako jsou křestní jména a jejich výslovnost, zeměpisné názvy a jejich výslovnost, interpunkční znaménka a příklady jejich správného použití, číselné údaje a měrové jednotky a mnoho dalšího.

 

CD-ROMOxford Advanced Learner's Dictionary (8th edition) CD ROM

Ke slovníkům pro pokročilé studenty již snad neodlučně patří elektronická verze slovníku na CD-ROM. Na co se můžeme těšit?

Dictionary and Culture

Samozřejmostí je celý slovník. Všechna slovníková hesla jsou ozvučená v britské i americké angličtině. Kromě textu z knižního slovníku tu máme u většiny slovíček možnost otevřít si informace o původu slova (WORD ORIGIN), thesaurus (SYNONYMS) s přehledem slov stejného či podobného významu, přehled kolokací (COLLOCATIONS) a rozšířenou sbírku příkladových vět (EXAMPLE BANK), kterých jsou k některým slovíčkům i desítky. Kdekoliv ve slovníku nerozumíte nějakému slovu, dvojklikem si jeho význam můžete nechat zobrazit.

Elektronický slovník je ale obohacen o další hesla z oblasti reálií a kultury anglicky mluvících zemí.

Genie

Genie je vlastně taková zmenšená forma slovníku, kterou si můžete nechat otevřenou někde v rohu pracovní plochy Windows. Při práci s MS Office nebo MS Internet Explorer nyní stačí kliknout na neznámé slovníčko a Genie Vám jeho význam sám ihned vyhledá. Bohužel se zdá, že funguje pouze ve zmíněných produktech Microsoftu a uživatelé některých alternativních prohlížečů a textových editorů (např. Open Office) jeho možnosti nevyužijí.

iWriter

Nástroj iWriter je interaktivní pomůckou pro psaní nejrůznějších esejí. Nejprve si v něm zvolíte, jaký typ eseje potřebujete napsat. Budete si zde moci přečíst, jak se daný útvar píše, v čem je specifický apod. Počítač Vás potom provede nutnými kroky, které je potřeba udělat před začátkem psaní, v průběhu a po skončení. Vytvoří Vám návrh osnovy s informacemi o tom, co zhruba do jedotlivých odstavců patří. Do osnovy si sami poznamenáte nápady a myšlenky a potom do připravených polí začnete psát jednotlivé odstavce. V průběhu Vám radí se slovní zásobou a pomáhá Vaši práci kontrolovat. Na konec si celou esej můžete vytisknout.

Je to nástroj zcela originální a důmyslný. Určitě by si zasloužil samostatnou recenzi. Náhled, jak funguje, je k dispozici v online prohlídce CD-ROMu zde.

Topics

Při práci se slovníkem si můžete vytvářet své vlastní seznamy slovíček a průběžně je doplňovat a upravovat. Samozřejmostí je možnost tisku. Tento nástroj tedy může nahradit např. slovníček, který si studenti někdy vedou v papírové formě.

Activities

CD-ROM také nabízí desítky nejrůznějších cvičení zaměřených na tématické okruhy a na akademickou slovní zásobu. Jsou zde multiple choice cvičení, doplňovačky, přiřazování a mnoho dalšího. Zajímavostí jsou i diktáty v různých variantách angličtiny (britská, americká, kanadská, australská apod.)

Chcete-li vědět o CD-ROM ke slovníku více, můžete si zde prohlédnout demo:
http://www.oup.com/shockwave_flash/elt/oald8_cd/12Mar2010-v29_demo.htm

 

OALD Online

Chcete si slovník nejdříve vyzkoušet? Můžete, protože online podobu slovníku lze používat neomezeně zdarma!

http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/

 

Celkové hodnocení

Slovníků mi již rukama prošlo několik desítek. Po otevření osmého vydání na mě Oxford Advanced Learner's Dictionary na první pohled nezapůsobil nijak silně, ale to je spíše proto, že s oxfordskými slovníky pracuji již více než deset let a s posledními třemi vydáními jsem sám trávil mnoho hodin studia. Jsem tedy zvyklý na velice vysokou úroveň a v tomto pro mě nebyl tento titul zklamáním. Je to slovník velice přehledný, podrobný a hlavně přesný. Obsah slovníkových hesel je spolehlivý a to je možná to nejdůležitější kritérium, které by člověk měl při výběru slovníku mít.

Jistě, není to slovník na našem trhu jediný a možná se budete chtít poohlédnout i po tom, co nabízí konkurence. Najdete určitě slovníky, které mají bohatší CD-ROM či dokonce DVD-ROM, slovníky, které mají více nejrůznějších "přehledů", slovníky, kde najdete další zajímavosti o slovech jako např. grafické znázornění frekvence jejich použití apod. Nakonec jde ale vždy stejně především o kvalitu vlastního slovníku, a té není u 8. vydání OALD opravdu co vytknout.

Investice do takového slovníku není malá. Pokud již vlastníte jiný slovník tohoto typu, starší verzi Oxfordu nebo nějký slovník konkurenční, bude dobré zvážit, zda má pro Vás 8. vydání OALD dostatečně velkou přidanou hodnotu. Pokud ale ještě podobný výkladový slovník nemáte, jednoznačně doporučuji. Je to výborný slovník.

Oxford University PressExterní Odkazy:
Oxford University Press - Oficiální stránky nakladatelství OUP.


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Oxford Advanced Learner's Dictionary s 15% slevou.
Oxford Advanced Learner's Dictionary (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

Longman Dictionary of Contemporary English

Recenze nejnovější edice vynikajícího slovníku, jehož součástí je mimo jiné i DVD-ROM.
PRE-INTERMEDIATE

Oxford studijní slovník

Recenze oxfordského výkladového slovníku angličtiny s českým překladem.
UPPER-INTERMEDIATE

Merriam-Webster's Advanced Learner's Dictionary

Recenze amerického slovníku pro studenty angličtiny, Merriam-Webster's Advanced Learner's English Dictionary.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Oxford Advanced Learner's Dictionary (8th Ed.) 10 23335 Od Mycroft poslední příspěvek
před 11 lety