Help for English

Míle, stopy, palce, libry...

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 25.08.2010

Článek o jednotkách délky, váhy apod. v angličtině.



Miles, feet, inches, pounds...

Převod mil na kilometry, stop na metry, placů na centimetry, stupňů Fahrenheita na stupně Celsia, liber na kilogramy apod., to je přeci záležitost matematiky, řeknete si. Nemá to s angličtinou co dělat.

Dovolíme si oponovat. Už se vám někdy stalo, že vám někdo řekl, že měří např. šest stop a vy jste netušili, jestli je vysoký nebo malý? Nebo že se jim narodilo miminko, které vážilo 7 liber... bylo to malé dítě nebo velké dítě? Nebo se Američan zmínil, že venku bylo 90 stupňů a vy jste netušili, zda bylo teplo či zima?

Znalost těchto jednotek je důležitá pro komunikaci mezi lidmi asi stejně, jako znalost slovíček. Pokud nebudete znát anglické barvy, nebudete si umět kamarádovo nové červené auto představit. Nebudete-li znát slovíčka pro domácí zvířata, nebudete vědět, co to ten kamarádův nový "hamster" je. Úplně stejně je důležité, zda 90 stupňů je teplo nebo zima, sedmilibrové miminko je velké nebo malé, pět stop měřící člověk je dobrým adeptem na basketbal či nikoliv apod. Patří to ke komunikaci.

Dnešní článek vám pomůže vytvořit si obrázek o tom, kolik co měří a váží. Na pomoc pro vás máme i jednoduchý kalkulátor, který můžete k převodu jednotek používat. Hodnoty zaokrouhluje, nejde nám tu o přesné setiny či tisíciny. Pokud vám jde o přesné přepočty, na internetu k tomu jistě podklady najdete.


1 mile = 1.6 kilometres

Tento převod bude jednoduchý, každá míle je něco málo přes 1.5 kilometru. Jste-li tedy zvyklí např. dojíždět 15 kilometrů do práce, bylo by to cca 10 mil. Máte-li to 1 kilometr na nádraží, je to cca tři čtvrtě míle.

SpeedmeterSnadno si přepočítáme i rychlost, kilometry v hodině na míle za hodinu (miles per hour, mph). V obci se u nás smí jezdit 50 km/h, v mílích by to bylo okolo 30 mph. Mimo obec u nás jezdíme 90 km/h, v mílích cca 55 mph. Na dálnici 130, v mílích cca 80 mph.

Zkuste si teď přepočítat nějaké vzdálenosti či rychlosti pomocí našeho kalkulátoru:

km = mil


1 yard = 0.9 meter

Jednotka YARD je téměř podobná našemu metru. Takové převody nám půjdou rychle. Běh na 100 metrů je tedy něco málo přes100 yardů dlouhý..

m = yd


1 foot = 30.5 centimeters

Další mírou na kterou se podíváme, jsou stopy. Tři stopy dávají dohromady jeden yard, tedy onen necelý metr.

ruler1 inch = 2.5 centimeters

Další důležitou jednotkou délky je palec (inch). Tento pojem možná znáte z údajů o velikosti obrazovky monitoru a pamětníci si jistě vzpomenou na 3.5 palcové diskety. 12 palců dává dohromady jednu stopu.

Délka (či výška apod.) se často udává ve stopách a palcích. Stopy se značí čárkou nahoře za číslem (např. 6') nebo zkratkou ft., palce potom dvojitou čárkou (3") či zkratkou in. Měříte-li tedy např. 5 stop a 11 palců, zapíše se to 5'11". Čte se to obvykle jen jako five eleven (nic ale nezkazíte, když to přečtete jako five feet eleven inches).

Zkuste si nyní svoji výšku spočítat pomocí našeho kalkulátoru.

cm = ft in

Nyní se můžete s metrem v ruce vydat po svém bytě, abyste dostali představu, kolik co měří v palcích a stopách.

weigh
1 pound = 0.45 kilograms

Nyní přejdeme na jednotky váhy - libry (pounds). Jako značka libry se používá zkratka lb nebo v množném čísle lbs. Jeden kilogram je cca dvě libry. Pro obecnou představu o váze si tedy vystačíte s jednoduchým násobením a dělením dvěma. Vážíte-li tedy cca 70 kilogramů, v librách byste vážili cca dvakrát více.

Nebojíte-li se sami sebe zvážit, skočte na váhu a potom zkuste přepočet pomocí našeho kalkulátoru.

kg = lb(s)

Váha člověka se někdy měří na tzv. stones. Jeden stone /  stəʊn / je celkem 14 liber. K přepočtu můžete použít nový kalkulátor:

kg = st lb

Menší jednotka váhy je tzv. unce (ounce), zkratku má oz. Do jedné libry se vejde 16 uncí. Jedna unce je cca 28 gramů.

weigh
1 gallon = 3.8 litres

V USA se setkáte s další jednotkou, s galony.
GALLON /  gælən / je jednotka objemu a rovná se 3,785 litru. Tuto jednotku použijete ve Spojených státech např. při nákupu benzínu apod. Zde je kalkulátor:

l = gal

Objem se v angličtině měří také na pinty, 1 pint /  paɪnt / je přibližně půl litru. Přesný převod na mililitry závisí na tom, myslíme-li americkou pintu nebo britskou. Americká pinta je o trochu méně než půllitr (cca 0,47 l), britská o něco více (cca 0,57 l). Pokud se nám nechce nic počítat, stačí nám vědět, že 1 pint of beer je tedy půllitr piva.

freezing
Fahrenheit degrees

Posledním přepočtem bude teplota. Zatímco většina světa používá stupně Celsia, USA je mezi zeměmi, které používají stupně Fahrenheita. Přepočet zde je složitější, než jen obyčejné násobení a dělení. Pamatovat si můžete, že bod mrazu je 32 F a bod varu je 212 F.

Pomocí našeho kalkulátoru si zkuste přepočítat další teplotní údaje, které vám něco říkají (např. teplota vody v bazénu, která je vám příjemná, teplota za horkých letních dní apod.)

C = F


Závěrem

Cílem článku nebylo poskytnout vám přesné matematické vzorce pro výpočet převodu jednotek na x desetinných míst. Šlo o to, abyste při kontaktu s angličtinou měli přibližnou představu, co je velké, co je malé, co je těžké, co je lehké, co je horké a co chladné. Jak jsme si ukázali, patří to mezi věci, které jsou důležité, aby mohla úspěšně proběhnout komunikace mezi námi a anglicky mluvícím člověkem.

Proto doporučujeme tomuto věnovat patřičnou pozornost. Nejen že vy si budete moci představit, co přesně údaj míry označuje, ale dokážete i rodilému mluvčímu adekvátně velikost/rychlost/teplotu apod. vyjádřit. Představte si, že takový Američan je asi tak stejně zmatený z kilogramů, jako jste vy z liber.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Grammar Theme Park: Six Feet Under

Gramatický test, ve kterém se všechny věty týkají nějakého konkrétního tématu, tentokráte je to seriál SIX FEET UNDER (Odpočívej v pokoji).
ALL LEVELS

Shine 1 Unit 8 Lesson 4

Stopy ve sněhu…
INTERMEDIATE

Spodní prádlo v angličtině

Pojďme se podívat na širokou slovní zásobu z oblasti spodního prádla.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Míle, stopy, palce, libry... 16 48424 Od pkopecky poslední příspěvek
před 7 lety