Help for English

Black Cat Readers

ALL LEVELS Vydáno dne 12.03.2011

Recenze titulů zjednodušené četby nakladatelství BLACK CAT PUBLISHING.




Black Cat

Graded Readers

 

Verdikt: 90-95%

Black Cat Readers

produkt

Black Cat Graded Readers
(Reading and Training, Discovery, Green Apple, Easyread, Earlyreads)
popis
zjednodušená četba
(barevný tisk, paperback) + audio CD
vydavatelství
Black Cat Publishing (CIDEB)
cena
230,- až 330,- Kč

 

Na našich stránkách velice prosazujeme četbu knih psaných zjednodušenou angličtinou. Proč? O tom se dočtete v obecném článku věnovaném zjednodušené četbě.

V dnešní recenzi se podrobněji podíváme na nabídku nakladatelství Black Cat Publishing CIDEB, konkrétně na tři řady čítanek: Reading and Training, Discovery a Green Apple. Tyto knížky nejsou v ČR tak rozšířené jako např. tituly z řady Penguin Readers či Oxford Bookworms a mnozí studenti či učitelé o nich možná ani nevědí. Přitom se jedná o vynikající studijní materiály, které jsou určeny širokému okruhu studentů (od nejmenších a začínajících až po pokročilé).

Nejprve si krátce představíme jednotlivé řady:

 

Reading and Training

Blact Cat - Reading and Training

V této řadě najdete původní příběhy (psané přímo jednoduchou angličtinou) i zjednodušené verze známých světových románů, sbírek povídek apod. Na výběr je zde ze šesti úrovní pokročilosti. Knihy jsou určeny spíše starším žákům a dospělým. Na náhledu vidíte např. známé romány Three Men in a Boat (Tři muži ve člunu), Treasure Island (Ostrov pokladů) či Shakespearovu hru Twelfth Night.

Katalog titulů Reading & Training pro rok 2011 si můžete stáhnout zde.

 

Green Apple

Blact Cat - Green Apple

Edice GREEN APPLE je určena spíše mladším žákům a studentům. Nabízí jim pestřejší a bohatě ilustrovaný design a příběhy vybrané tak, aby byly pro žáky motivující - jak vidíte, je zde např. Huckleberry Finn, Volání divočiny Jacka Londona, Dickensův David Copperfield či legenda o Králi Artušovi. Vybírat můžeme asi z 50 titulů ve třech úrovních pokročilosti (A1, A2 a B1). 

Katalog titulů Green Apple pro rok 2011 si můžete stáhnout zde.

 

Discovery

Blact Cat - Discovery

Třetí řadou je edice Discovery, která je jakýmsi rozšířením řady Reading and Training. Místo příběhů nás tu ale čekají fakta, zajímavosti ze zeměpisu, dějepisu apod. Na obrázcích vidíte např. knížky věnované Londýnu, Britským ostrovům, americkým městům či velkým objevitelům v historii. Knížky jsou ve třech úrovních dle pokročilosti studentů. Je to edice nová a zatím obsahuje pouze šest titulů.

 

Důležité rysy

Ačkoliv se jedná o různé edice, nesou mnohé společné rysy, díky kterým jsou jedinečným materiálem pro učení se jazyka. Hlavním prvkem těchto knížek, kromě čtivého a srozumitelného textu, jsou materiály a aktivity navíc. Nejde tedy pouze o příběh, který si přečtete a potom knihu odložíte a pustíte se do další. Knihy od Black Cat jsou především STUDIJNÍM MATERIÁLEM. Jaké prvky zde najdete?

Aktivity před čtením

Než se pustíte do knihy či do kapitoly, můžete si projít několik aktivit, které Vás na text připraví. Seznámíte se tu např. s důležitými pojmy, s výslovností vlastních jmen apod.

Aktivity po čtení

Na konci kapitol bývá obsáhlejší sbírka cvičení, která se zaměřují na pochopení přečteného textu. Také tu najdete aktivity, které na text navazují a donutí Vás zamyslet se nad jeho praktickým významem.

Fakta

Mezi jednotlivé kapitoly jsou vloženy nejrůznější faktické články, které se textu týkají. V knize Missing in Sydney tak najdete např. článek o městě Sydney, článek o dalších zajímavých místech v Austrálii apod. V Shakespearově A Midsummer Night's Dream je to zase článek o životě W. Shakespeara, článek o divadlech v Shakespearových dobách, článek o filmových verzích tohoto příběhu apod. Nebudete se učit tedy pouze angličtinu!

Projekty

V každé knize je také zadání několika projektů pro žáky a studenty, které se vždy přímo vážou k obsahu textu. Tyto prvky jistě uvítají učitelé, kteří by knížky od Black Cat rádi používali ve výuce.

Příprava na zkoušky

Čítanky od Black Cat obsahují aktivity a cvičení ve formátu, který používají mezinárodní cambridgské zkoušky KET, PET, FCE a CAE. Můžete je tedy využívat i v přípravě na tyto certifikáty.

Čtyři řečové dovednosti

Jak jsme si ukázali, tyto knížky se nezaměřují jen na čtení, ale rozvíjejí všechny čtyři řečové dovednosti:

Čtení - Kromě tzv. 'reading for pleasure' zde jsou aktivity a testy zaměřené na 'reading for information'.

Poslech - Všechny texty jsou samozřejmě doplněné zvukovými nahrávkami, které můžete používat k poslechu buď při čtení textu, nebo samostatně. Na CD navíc najdete doplňková poslechová cvičení, z kterých je většina ve formátu cambridgských zkoušek.

Psaní - Některá cvičení a projekty se zaměřují i na psaní. Zde je ale vhodná práce s učitelem.

Mluvení - Mezi cvičeními naleznete velké množství mluvních aktivit. Často jsou to otázky, na které má student ústně odpovědět, témata k debatě apod.

 

Samostudium / práce ve škole

Knížky v této edici byly primárně navrženy pro práci s učitelem ve výuce. Odpovídá tomu i ta skutečnost, že kniha neobsahuje klíč ke cvičením. Ty jsou ke stažení v sekci 'pro učitele' na stránkách nakladatelství. S knížkami lze skutečně pracovat jako s učebnicí, dovedu si představit, že by tématický plán byl pro daný školní rok sestavený pouze z těchto knížek, protože jim opravdu nic nechybí.Taková výuka by jistě byla zajímavá, motivující, pestrá a vyvážená.

Ale co samouci či ti, kteří by si tyto knížky rádi pořídili jako doplňkový materiál? I pro ně jsou knihy určitě vhodné. Klíč ke cvičením si mohou stáhnout ze stránek nakladatelství (je nutné se zaregistrovat).

 

Další řady

Nakladatelství Black Cat Publishing CIDEB vydává ještě dvě řady čítanek, které by Vás mohly zajímat. Jsou to EASYREADS a EARLYREADS. Tyto knihy ve většině případů neobsahují CD, ale zvukové nahrávky si studenti mohou stáhnout ze stránek nakladatelství.

  Blact Cat - Easyread

EASYREADS jsou určené mladším žákům a obsahují (podobně jako tituly DISCOVERY) fakta o světě okolo nás. Jsou ve dvou úrovních: A1 a A2.

Blact Cat - Earlyreads

EARLYREADS jsou knížky pro děti od 4 do 12 let a jsou psané opravdu jednoduchou angličtinou. Jak vidíte na obrázcích, je zde pohádka O veliké řepě, O perníčkovi nebo O ošklivém káčátku.

Katalog titulů Easyreads a Earlyreads pro rok 2011 si můžete stáhnout zde.

 

Celkové hodnocení

Knížky ze všech výše uvedených důvodů hodnotím velmi pozitivně. Zaměřují se na všechny řečové dovednosti a jsou tak v souladu se Společným evropským rámcem pro jazyky (CEFR). Navíc jdou ruku v ruce s moderními trendy ve výuce angličtiny a spojují učení se jazyka s učením se dalších oborů jako např. zeměpis či historie. Grafické zpracování a ilustrace odpovídají věkové skupině čtenářů, pro kterou jsou jednotlivé řady určeny. Výběr titulů je široký, každý si tedy může vybrat tu oblast, která je mu blízká. Jedná se o velmi kvalitní studijní materiály pro práci ve škole i pro samostudium. Jedinou nevýhodou je cena - ta je někdy i více než dvojnásobně vyšší, než jsou ceny konkurenčních nakladatelství. Myslím si ale, že cena zde určitě odpovídá kvalitě obsahu.

Chcete nahlédnout do čítanky Reading and Training blíže? Přečtěte si recenzi na knihu Beowulf z této řady.

 

englishbooks.czPOZOR: Akce 2+1 zdarma

Na Englishbooks.cz probíhá až do 10. dubna 2011 akce 2 + 1 zdarma. Můžete si tedy vybrat jakékoliv dva tituly a k nim třetí zdarma. Více informací o akci najdete zde.

 


Black Cat PublishingExterní Odkazy:
Black Cat Publishing - Stránka vydavatelství Black Cat Publishing, kde naleznete klíč k jednotlivým titulům a doplňkové online aktivity. K tomu je zde katalog všech produktů nakladatelství.


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte knihy od Black Cat Publishing s 15% slevou.
www.englishbooks.cz



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

Beowulf

Recenze převyprávěné verze nejstaršího germánského hrdinského eposu Beowulf. Součástí je i úryvek včetně zvukové nahrávky!
ALL LEVELS

Penguin Readers (zjednodušená četba)

Recenze projektu PENGUIN READERS s knihami se zjednodušenou četbou společně s webovými stránkami, kde najdete další doplňkové materiály. Jsou vhodné jak pro studenty, tak pro učitele.
ALL LEVELS

Three Men in a Boat (Black Cat Publishing)

Mírně pokročilí studenti (PET B1.2), hledáte zábavný příběh, ale chcete se u toho i aktivně učit? Kniha Tři muži ve člunu od britského autora Jerome K. Jerome ve zjednodušené verzi je přesně pro vás.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Black Cat Readers 9 19705 Od Nezbedovic poslední příspěvek
před 13 lety