Help for English

Black Friday

ALL LEVELS Vydáno dne 23.11.2018

Víte, co znamená BLACK FRIDAY? Odkud toto pojmenování podzimních slevových akcí pochází?



Black Friday

Určitě vám neušlo, že v tomto období nabízí nejrůznější obchody tzv. BLACK FRIDAY slevové akce. Proč zrovna “černý pátek”? Kde se tento výraz vzal a proč je spojován s nakupováním a se slevovými akcemi?

Výraz BLACK FRIDAY pochází ze Spojených Států, kde se vždy ve čtvrtý čtvrtek v listopadu slaví tzv. Den díkůvzdání, který je pro Američany jedním z nejdůležitějších svátků. Následující den, tedy pátek, sice není státním svátkem, ale školy a mnohé státní instituce mají ten den zavřeno. Je to ale den, kdy oficiálně začíná sezóna vánočních nákupů. Obrovské slevy lákají do obchodů davy zákazníků. Obchody na to reagují rozšířenou otevírací dobou (někdy otevírají už brzo ráno, či dokonce o půlnoci). Před obchody někdy stojí (či leží) fronty lidí již od noci, aby si zajistili, že se na ně dostanou ty nejlepší kousky.

Název “Black Friday” se v historii používal pro několik událostí, jako byla např. panika ohledně cen zlata na newyorkské burze v září 1869 nebo již daleko známější krach na newyorkské burze v říjnu 1929 (v USA známý jako Black Thursday, v Evropě jako Black Friday). Černá barva tady většinou symbolizuje nějakou tragédii, něco špatného. Proč se ale používá i pro pátek po Dni díkůvzdání?

Černý pátek v tomto pojetí se používá od 80. let dvacátého století. Přesný původ ale není úplně jasný. Teorií, proč právě “black” je několik. Jedna z nich říká, že se jedná přibližně o den, kdy se obchody dostávají z dluhu a začínají mít zisky, tedy že se z “červené” dostávají do “černé”. Další uváděná vysvětlení černé barvy zahrnují např. kolaps dopravy, který den po Díkůvzdání nastává, nebo také praktiky některých lidí, kteří si na pátek po Dni díkůvzdání ‘hází marod’ a nechodí do práce.

Existuje ještě jeden marketingový pojem a to CYBER MONDAY. Ten označuje slevové akce v online obchodech v pondělí, které následuje po Dni díkůvzdání. Tento termín je relativně nový, používá se od roku 2005.

BLACK FRIDAY akce a slevy se z USA rozšířily skoro do celého světa, ovšem zcela bez kontextu. V poslední době toto označení slev používají obchody i u nás v České republice. Některé takové akce dokonce nejsou vázány ani na listopad, ale objevují se kdykoliv v průběhu roku.

Pokud vás zajímá slovní zásoba spojená se slevami a akcemi, přečtěte si článek Akce, výprodeje, slevy.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Black Cat Readers

Recenze titulů zjednodušené četby nakladatelství BLACK CAT PUBLISHING.
UPPER-INTERMEDIATE

Beowulf

Recenze převyprávěné verze nejstaršího germánského hrdinského eposu Beowulf. Součástí je i úryvek včetně zvukové nahrávky!
INTERMEDIATE

Cloze: The Snake Bite

Do novinové zprávy o hadím uštknutí doplníte chybějící slova.
Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář