Help for English

EN X CZ keyboard

 

prosimvás, nevíte někdo proč je y místo z a z místo y v ceský klávesnici. Už sem si zvykl na českou a až jednou pojedu do USA, tak si tam sednu a budu psát.

Ynam jednu yebru ye yelenzma pruhama.

proč prosímvás češi takto tyto dve pismena prehodili?

Najděte si na wikipedii heslo „QWERTY“, tam se o různých klávesnicích dočtete více.

thx

akorat sem se dozvedel,jak to je, ale ne proc, ze je to podle nemeckyho vzoru, jenze za Hitlera, byli treba psaci stroje, ale computers prisli az pak, tak to mohli zmenit,

Možná se nedohodli, podle kterého vzoru to sjednotí a tak to raději nechali tak, jak to je. :-D

Velice hezký článek o QWERTY jsem našel na Root.cz – http://www.root.cz/…orie-qwerty/

Cituji k tomu českému rozložení kláves:
Některé národy zavedly drobné úpravy. Česká klávesnice vychází z německých psacích strojů, které se k nám začaly dovážet koncem 19. století. Ty měly přehozené klávesy Z a Y, protože Z se v němčině používá mnohem častěji než Y. Jelikož se v té době u nás psalo hlavně německy, zcela přirozeně jsme toto rozložení převzali.

Někdy během studií na průmyslovce jsem se jako samouk naučil trochu (tak 200 úh./min.) všemi deseti, a přiznám se, že v současné době jsem docela „za exota“, když v Eclipse píšu Javu s českým rozložením kláves :-)). Naštěstí jedna starší kolegyně je „podobně postižená“, tak se společně narážkám ostatních jen usmíváme :-).

Když kodujete, tak vás přeci moc lidí nevidí, ne? :-)

There is one solution how to prevent confusion with the Z/Y thing. It is enough to install Czech QWERTY keyboard. You can write Czech with the letters on the right place. I do it this way for 15 years on the all computers in our office. The only one disadvantage is when you sit at an other bloke's PC in Czech.

Hey Hum4nfrog. How is it going? How you did it? I mean, with the keyboard. Is it a SW or you just bought this type of a keyboard?

Sorry for delay in answering. Just go to the Control Panel, Regional Setting, Keyboard Layout. You can choose not only Czech or English layout there but a particular layout to each selected keyboard. E.g. QUERTY, for programmers, Kamenicky and so on (in case of Czech keyboard). Well there is no need of an additional software, it's just Windows setting.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.