Help for English

Co je na angličtině nejdůležitější?

Komentáře k článku: Co je na angličtině nejdůležitější?

 

Re: jooo dobry

No tento komentář jsem já nepřidal, ale ať už je to jen můj jmenovec nebo vtip, díky za komentář.

Good

I like the lovely images.Who drew them?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od zvejka vložený před 18 lety

Good

I like the lovely images.Who drew them?

Re: Good

I did. :-)
Díky za pochvalu.

tak to se budu muset po nějakejch prkýnkách mrknout a trochu popřemýšlet… Díííííííííííí­ííííííky 8-) 8-) 8-)

Re:

Ano díky, původně tam bylo ‚způsob‘… změnil jsem to na ‚metoda‘ a už zapomněl změnit přídavné jméno. Dík.

Čo šéf finančne najviac oceňuje u angliicky hovoriaceho pracovníka?

Čo šéf finančne najviac oceňuje u angliicky hovoriaceho pracovníka?

Prvý krok -počúvanie, porozumenie rodilému zákazníkovi.

Z vlastnej skúsenosti viem, že vo firme sa toto najviac cení. Počúvanie sa dá trénovať len počúvaním. Doma by mal študent tomuto, po zvládnutí gramatiky, venovať najviac času. Pre pokročilejších je lepšie neskôr počúvať už len rádio, ktoré vyžaduje viac namáhať obraznú predstavivosť. Verte, tá sa zíde pri najťažšej komunikácii – cez telefón.

Druhý krok -hovorenie. Kto už rozumie je na najlepšej ceste zvládnuť hovorenie. Opäť sa to dá naučiť len hovorením.Po prečítaní nejakého článku sa ho snažiť prerozprávať. Nebáť sa raz denne hovoriť nahlas , len tak s mobilom na uchu sa prechádzať v obývačke a hovoriť imaginárnemu zákazníkovi. Dôležité je ale predstaviť si zákazníka i seba v reálnom prostredí, tým sa zároveň vopred odbúrava i strach z hovorenia. Používať krátke vety, ktoré je výhodné najskôr si v duchu predstaviť, po krákom cviku sa to dá naučiť a vyhneme sa tak koktaniu a zamotávaniu.

Tretí krok ? písanie. Do našej firmy chodia emaily denne. Téma je stále tá istá. Písanie sa dá naučiť opäť len písaním. Doručenými mailami ma zákazník vlastne učí slovnej zásobe a obratom v danej oblasti.

Konverzácia so zákazníkom na večeri . Tu sa už nehovorí pracovne -j e dobré sa na ňu pripraviť. Aby nevznikalo trápne ticho, vezmime to ako moderovanie. Osobne sledujem dvakrát týždenne rôzne top články na BBC a Deutsche Welle a ich témy podsúvam zákazníkovi . Vždy ho prekvapíte a on sa zaručene rozhovorí.

Pro autora článku: Neuvažoval jste, že byste vydal učebnici angličtiny? Máte dar se zajímavě, čtivě, srozumitelně vyjadřovat. Patrně by to spousta lidí ocenila :-D.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od eurydika vložený před 17 lety

Pro autora článku: Neuvažoval jste, že byste vydal učebnici angličtiny? Máte dar se zajímavě, čtivě, srozumitelně vyjadřovat. Patrně by to spousta lidí ocenila :-D.

Re:

Díky :-)
Vlastně jsem už měl nabídku jednoho vydavatele. Ale horší je, že není čas. Třeba časem ty své spisy překontroluji, doplním, upravím a vydám… pokud si je ovšem někdo bude chtít ještě číst.

AKÉ POMÔCKY SA MI OSVEDČILI PRI ŠTÚDIU JAZYKA?

1. INTERNET.
Oplatí sa dať pár stoviek mesačne za internet. Internet je na celoživotné zdokonaľovanie angličtiny na prvom mieste. Výborná je táto webová stránka, ktorú píše autor s pedagogickým vzdelaním, ktorého to baví a má stálu prax učiteľa. Takže má všetky metódy odskúšané na veľkom vzorku študentov

2. MP3 PREHRÁVAČ (PRÍPADNE SOLVENTNEJŠÍ AJ S PREHRÁVANÍM VIDEA)
Aby človek nebol prikovaný stále len na počítač, je dobré mať nahrané posluchové texty v mp3 súboroch. So sluchátkami sa dajú robiť rôzne domáce práce, dá sa cvičiť, prechádzať sa v lese , pri práci v záhradke, pri hraní sa s deťmi človeče nezlob se, využiť čas strávený v metre na cestovanie do práce .

3. TRÉNOVAŤ SLUCHOVÚ A VIZUÁLNU PAMÄŤ.

Statické obrázky.
Na začiatok sa na to sa výborne hodia ilustrované slovíčka z tohto webu. Treba si v duchu zapamätať nielen slovíčko ale i obrázok. Výborný je i šetrič, kedy si ku slovíčku predstavujeme aj obrázok.

Dynamické obrázky.
Spočiatku sa to robí v rodnom jazyku, napr. 10 minút denne pri počúvaní správ z rádia si súčasne vyrábam v duchu obrazové spravodajstvo ako režisér v televíznych novinách. Pri športových správach je to u fanúšikov jednoduchšie. Pri cudzom jazyku to už pôjde samo. Slová, prepojené s vlastne vyrobenou predstavivosťou sa jedinečne pamätajú. Ak si na to zvyknete, začnete to používať aj v praktickom živote, keď nám niekto niečo vysvetľuje.

Citové obrázky.
Je dobré okrem suchých textov počúvať napríklad aj rozprávky z tohto webu napr. ?Malý princ? (práve ho počúvam) a ku nej si vytvárať filmové obrazy. A snažiť sa vcítiť do deja a prežívať ho ako zrelý dospelý s dušou dieťaťa. Rozprávanie o Malom princovi si podfarbujem tichou hudbou z internetu.
Alebo prežívať Canterburské poviedky s hereckou profesionalitou.

PREČO JE TOĽKO VEČNÝCH ZAČIATOČNÍKOV ALEBO PARADOX UČENIA ?
? SPOMIENKA ABSOLVENTA JAZYKOVEJ ŠKOLY Z ROKU 1965. Do prvého ročníka sa nás prihlásilo 120, bolo nás 5 tried. Boli sme plný elánu naučiť sa jazyk. Po piatich rokoch sme zostali tridsiati. Na štátnu skúšku sme sa prihlásili dvanásti. Diplom sme získali len štyria. Tu je jeho rada potvrdená najnovšími výskumami učenia sa jazykov, že pribúdanie vedomostí má zvláštny priebeh a dá sa prirovnať ku výstupu na viacposchodovú pyramídu.
? POČIATOČNÝ ELÁN. Spočiatku v nás bola veľká chuť študovať. Prvé kapitoly sme rýchlo zvládali, vedomosti rýchlo pribúdali. Človek cítil, že mu to ide, že sa hravo dostal na PRVÉ POSCHODIE pyramídy, kde na najvyššom poschodí bývajú jeho sny .
? STAGNÁCIA? Neskôr pri ďaľších lekciách nastúpil stav, že napriek viachodinovému dennému učeniu som mal pocit,že mi vedomosti prestali pribúdať, akoby som sa motal dookola v labyrinte húštin . Kde sa vytratilo nadšenie z prvých kapitol? Stále som blúdil dookola len na prvom poschodí pyramídy . Polovica študentov hádže flintu do žita. V budúcnosti sa zaradia do armády začiatočníkov
? AKO TO PREKONAŤ? Tento stav zdanlivého nekonečného tápania v džungli gramatiky bol na zúfanie. Vzdať som to nechcel, neprajníci v práci by ma radi videli, že som zlyhal. Vtedy som ešte nevedel, že počas týchto nepríjemných mesiacov sa v skutočnosti v mojom podvedomí budovala koreňová sústava pre stabilný základ jazyka
? VEĽMI ma prekvapilo , keď po niekoľlko mesačnej zdanlivej stagnácii PARADOXNE neskôr akoby sa opäť objavil už zabudnuý počiatočný elán. Človeku sa začalo vyjasnievať v gramatike i v ostatnom a opäť sa rýchlo dostával na DRUHÉ poschodie pyramídy.
? Na druhom poschodí sa zopakovalo presne to, čo na prvom.Opäť nové veci, nejasnosti .A to sa kupodivu opakovalo až do vrcholu pyramídy, odkiaľ som potom neskôr videl všetky problémy akoby z vtáčej perspektívy. Zvláštne, že čím vyššie sa človek dostával, tým bol pobyt na každom poschodí kratší.
? Znalosť tohto zdanlivého paradoxu ?že pri učení sa jazyka človek akoby určitú dobu prešľapoval na jednom mieste ? je vedecky známa a viackrát zdokumentovaná.
? OSOBNÁ POZNÁMKA. Dnes je na dôchodku , stále má žiakov a ako dôchodca si privyrába v jednej firme pri vybavovaní korešpodencie. Svoju skúsenosť s výstupom na vrchol pyramídy vždy hovorí svojim žiakom. Aby sa nestali hneď malomyselný ale s dôverou pokračovali v mravenčej práci. Ovocie úspechu sa určite dostaví.

Pro Marka

Vážně byste měl vydat knihu. Jsem tu teprve ode dneška, ale kvalitnější web o Aj jsem ještě neviděla. A to jsem jich prošla už hodně. O potenciální prodejnost, či čtivost Vašich budoucích knih bych se vůbec nebála, Budu první kupující:-)

Re: Re: vydrž

Je mi padesát a před rokem jsem odešla z kurzu (zaplaceného, ale byl pro mne jen ztrátou času)- protože jsem zažívala to co ty, nešlo to. A začala jsem doma sama, denně, po kouscích. Furt nic, ale nevzdávala jsem se. 1000 x pakovala. Mnoho hodin – a začínám se v tom konečně trochu orientovat! Trvalo mi to několikrát déle než je běžné, ale jde to!Tyto stránky jsou pro mne tím nejlepším. Dělám mnohem větší pokroky než doposud. Jen to nevzdávej, vydrž. Já se naučila jen základy, za dlouho, ale naučila. Opravdu to jde.I v našem věku. Jen hůře. A pan učitel Vít ti pomůže když nebudeš vědět – vidím tady jak pomáhá. Je to až neskutečné. Děkuji Bohu že jsem tyto stránky našla. A pan Vít – o tom ještě uslyšíme. Má dar (cit)učení – takových není moc. Učím přes 20 let, tak to poznám.

Pokus č.150

Teď vychází k Lidovým novinám 4×DVD s angličtinou. Až na to, že tomu nerozumím skoro vůbec je to aspoň legrace. A stahuje mně to k českým titulkům. CHYBA!! To by bylo aby se něco ze stopadesátého pokusu neuchytilo!! :-D

Re: lol

Hmm tak to souhlasím s panem Vítem, můj kamarád žije taky v Anglii, mluvit umí perfektně, alespoň si to myslím, ale neumí vůbec psát, o gramatice nemluvě. Takže já budu žít dál pohodlně v česku, dál se učit pilně angličtinu a snad budu mít ve vědru jednou víc vody než on:-) Ten příklad s vědrem vody se mi moc líbí, pěkně vysvětleno díky.

JAK se učit

rád říkám, že učit se mluvit v cizím jazyce studiem gramatiky je jako učit se řídit auto tím, jak ho opravit. mě osobně gramatika zpočátku jen mátla, tak jsem se naučil v angličtině číst a rozumět mluvenému projevu. když jsem angličtinu tak trochu „cítil“, začal jsem se věnovat gramatice a vyplnil (vyplňuji) „prázdná místa“ – slabiny. (toto by většinou byla rada polygotů). pointa je tedy v tom jak začít. každému vyhovuje něco jiného a ne každý by měl začínat gramatikou. já byl schopný číst marcela prousta v angličtině zhruba po roce studia (tím narážím na (mou) úspěšnost učení se kontextem z knih a poslechem oproti učení se gramatice – v počátku). malé děti také nepotřebují gramatiku k tomu, aby se naučili mluvit. nejtěžší je zjistit JAK se učit. zvládnout angličtinu na komunikační úrovni je otázkou několika měsíců. pokud se učíte několik let(?!), něco děláte špatně..!

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.