Help for English

CPE

 

Nesouhlasím s tím, že pokud je někdo na urovni proficiency, tak nepotřebuje, aby mu někdo opravoval vyslovnost. Shodou okolností znám ted dva lektory, kteří mají tento certifikát a dělají výslovnostní chyby, které zarážejí i mne na úrovni FCE, např. ve známých slovech jako event, problem, catastrophe… :oops:

Jde o to, že ne každý má na to sluch a talent. Ti lidé třeba nevyslovují tak věrohodně, jako rodilí mluvčí, rozhodně by ale CPE nedostali, pokud by jejich vyjadřování nebylo na vysoké úrovni.

Samozřejmě, i člověk s CPE může někdy udělat chybu, kterou by odhalil i někdo PRE-INTERMEDIATE. Jsme jenom lidé.

Právě proto myslím, že kurz člověku nepomůže. Pokud někdo dělá chyby ve slovech EVENT apod., nepotřebuje kurz na CPE ale prostě nějakého rodilého mluvčího na konverzaci, který ho na pár věcí upozorní. To ale nemusí být kurz na CPE. Vlastně to nemusí být kurz vůbec.

Tak ja samozrejme naprosto chapu, ze ne vsichni lide maji talent a dobry sluch na melodii jazyka. To, co jsem kritizovala, nebyla ceska anglictina, nybrz spatna vyslovnost,napr. spatne prizvukovani u slova event (i´vent) u lektoru, u kterych bych ocekavala. ze takove chyby uz nedelaji, pokud uspesne slozili tak narocnou zkousku. A zarazilo me to proto, ze tech chyb nebylo tak uplne malo, jinak bych to ani nezaregistrovala.

Na projití CPE potřebujete 60% úspěšnosti. Silnější stránky potom vyvažují ty slabší. Za mluvení tedy mohli mít méně bodů, ale ostatními částmi to vyrovnali.

Špatná výslovnost EVENT, PROBLEM a CATASTROPHE … je fakt, že to by lektor dělat neměl. Ale stane se, některé chybky si člověk zažije už někdy na začátku učení… když ho na to nikdo neupozorní, může si je s sebou táhnout HOOOdně dlouho.

JJ, tak s timhle souhlasim. Nejvic clovek bojuje s vyslovnosti, co si spatne zafixoval v sedme tride ZŠ. :?

jj… je k pláči, když se toho děti v ZŠ naučí tak málo a to, co se naučí, se potom musí pracně odnaučovat. Snad takových případů bude co nejméně.

Musím se trochu zastat učitelů na ZŠ a SŠ, v uplynulých deseti letech jsem prošel rukama jestli dobře počítám sedmi učitelů a prakticky všichni uměli výborně anglicky a vesměs to uměli i předat :-) Možná to bylo jen štěstí nebo volba školy..ale věřím,že ne :-)

Ta moje poznámka nebyla OBECNÁ. Samozřejmě spousta kvalitních učitelů je. Ale na spoustě škol stále ještě působí nekvalifikovaní angličtináři, kteří ani anglicky neumí. Bohužel.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.