výslovnost
Měla bych otázku k výslovnosti slova do – do you -du ju, don't – dont, doesn't – spíše dasnt, to se každý tvar jinak vyslovuje?
Komentáře k článku: Sloveso HAVE 4 - přehled
výslovnost
Měla bych otázku k výslovnosti slova do – do you -du ju, don't – dont, doesn't – spíše dasnt, to se každý tvar jinak vyslovuje?
výslovnost
Re: výslovnost
Ano, každý jinak:
do /du/
don't /dount/
does / daz/
(tak je to když to člověk vyslovuje plně. Protože jsou tato slovíčka většinou nepřízvučná, bývá jejich výslovnost značně oslabena, potom se místo všech samohlásek vyslovuje jen takové to obrácené e – d., d.nt, d.z)
Re: výslovnost
Ano, každý jinak:
do /du/
don't /dount/
does / daz/(tak je to když to člověk vyslovuje plně. Protože jsou tato slovíčka většinou nepřízvučná, bývá jejich výslovnost značně oslabena, potom se místo všech samohlásek vyslovuje jen takové to obrácené e – d., d.nt, d.z)
Re: Re: výslovnost
Ano, děkuji, více se mi líbí ta nepřízvučná forma, ale naučím se to tak, jak je to správně. Ale při poslechu je to dobré vědět.
Re: Re: výslovnost
Ano, děkuji, více se mi líbí ta nepřízvučná forma, ale naučím se to tak, jak je to správně. Ale při poslechu je to dobré vědět.
Re: Re: Re: výslovnost
Jsou ale místa, kdy se to MUSÍ číst přízvučně, tedy např. v krátkých odpovědích: Yes, I do, No, I don't, Yes, he does.
Samozřejmě je moc důležité naučit se to číst i bez přízvuku, tak, jak se to skutečně vyslovuje.
Jeto MOC super ![]()
preco have got?nam wraweli ze sa to uz moc ani nepouziva?nestaci iba have?
preco have got?nam wraweli ze sa to uz moc ani nepouziva?nestaci iba have?
Re:
tak vám to říkali špatně. Používá se to, obzvláště v britské angličtině.
Re: to have
Ne, ono se to stejně říká úplně jinak: It's my father's birthday. Nebo My father's birthday is in December. apod.
Ja jsem si clanek samozrejme precetla, jen me zarazilo: „Nyní
porovnejte:
I have two brothers. / I've got two brothers.“-pokud neco porovnavate,
predpokladam, ze se to bude lisit tyto vety budou lisit.....
vyznamove lisit......
Ja jsem si clanek samozrejme precetla, jen me zarazilo: „Nyní porovnejte:
I have two brothers. / I've got two brothers.“-pokud neco porovnavate, predpokladam, ze se to bude lisit tyto vety budou lisit.....
Re:
Liší se v tom, jak se tvoří otázka a zápor.
They have a house in Switzerland.
Muze se zde pouzit zkraceny tvar?
They've a house in Switzerland.
They have a house in Switzerland.
Muze se zde pouzit zkraceny tvar?
They've a house in Switzerland.
Re:
Ne, HAVE je zde významové (lexikální) sloveso. Zkracovat lze jen pomocná slovesa.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na překlad věty: I haven´t a spoon left in the house a také proč předmět a spoon není až za slovem left? Děkuji.
Re:
protože to není předpřítomný čas, ale LEFT je zde v roli přídavného jména. Znamená, že něco zbývá-
I HAVE NO MONEY LEFT – nezbyly mi peníze (nemám žádné zbylé)
THERE IS NO TIME LEFT – nezbyl žándý čas(není zbylý)
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.