Help for English

\"be supposed to\" v predminulosti

 

„Our school was to have been built on the cliff top, but the cliff fell down before work started.“

Je tam to „..was to have been built..“ protoze ta skola mela byt postavena predtim, nez utes spadl,ze??
Jinak by bylo „was to be built“.
A nemohlo by byt „..had been to be built..“?? asi ne, ale z jakeho duvodu?? :?

:shock:

HAD BEEN TO BE BUILT je nesmysl.

WAS TO HAVE BEEN BUILT – vazby tohoto typu se používají pro vyjádření nějaké nereálné minulosti, něco, co se nestalo, něco co nakonec bylo přesně naopak – měla tam stát škola – ale nespostavili ji tam.

WAS TO BE BUILT – měla se tam stavět škola – a třeba ji postavili, kdo ví. Pouze říkáme, že to bylo naplánované.
WAS TO HAVE BEEN BUILT – měla tam stát škola – ale útes spadnul, takže se nic nekonalo.

dekuju za vysvetleni :-) uz je mne to jasne

Marku, poradil byste mi, prosím, kde bych mohl tuhle gramatiku najít? Pro důkladnější pochopení bych si ji potřeboval procvičit na dalších příkladech.
Díky!

To je takový detail, myslím že to v moc učebnicích gramatiky nenajdete a rozhodně je to až pro POKROČILÉ. Určitě o tom ale píše Michael Swan: PRACTICAL ENGLISH USAGE.

Děkuju za odpověď.

Marku, nemohl byste,prosim, napsat nejaky clanek tykajici se techto drobnosti pro POKROCILE?? I kdyz v normalnim jazyce bych veci jako tuhle nikdy nepouzil, v testech se ovsem vyskytovat mohou. Nedokazu odhadnout, kolik takovych veci existuje, ale kazdopadne by se mi to hodilo a co se tyce gramatiky uz by me zrejme nemelo co zaskocit 8-) ( a navic musim nahnat to, co pri testech ztratim na frazovych slovesech a predlozkovych vazbach) :-D

To bych určitě mohl. :-) Můj seznam článků, které chci napsat je ale strrrašně dlouhý… a času je tak málo.

Co se ale obecně materiálů pro pokročilé týče, těch tu moc nemáme, a to hlavně z toho důvodu, že většina lidí, která sem chodí, jsou Elementary – Intermediate. Proto se snažím psát hlavně pro ně. Je ale jasné, že i vy ostatní si zasloužíte, abyste tu nacházeli, co potřebujete. Uvidíme.

no, mne rozhodne nejde o to, abyste o tom psal nejake dlouhe romany, jde mne jenom o takove ty „špeky“, co se vyskytujou v hlavne v testech a v hovorove AJ se snad ani neuzivaji :-)
Zcela chapu, ze se snazite vyhovet co nejvice uzivatelum webu, ovsem na druhe strane ta „zakladni gramatika“(ca­sy,kondiciona­ly atd..) se daji najit v jakekoli ucebnici ci slovniku, zatimco ty slozitejsi veci v treba takovem HEADWAYI nenajdete :-D
Jinak se mi vase stranky velice libi…

Myslím, že na špeky tohoto typu se občas zaměřuji ve svých testíkách s vysvětlením, obzvlášť v podsekci USE OF ENGLISH. Ale tu dělám především pro maturanty, takže je fakt, že na tohle se tam ještě nedostalo… ale ano, připravím nějaký advanced testík.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.