Hlavní/vedlejší silnice

Jaký je správný výraz pro tyto pojmy (myslím tak aby to cizinec pochopil s ohledem na přednost v jízdě, nemám na mysli frekventovanou a méně frekventovanou silnici). :-)

Hlavní silnice – main road
Vedlejší silnice – minor road

:))

side road

A neslo by taky u te hlavní ulice HIGH STREET?

HIGH STREET je v Británii taková ta hlavní ulice ve městě, na které je nejvíce obchodů… Nejde o silnice.

:-) faster

Slyšel jsem termíny through road a side road. To co napsal Marcuss1 jsem v tomto kontextu nikdy neslyšel… Mohl by to někdo trochu vysvětlit, prosím?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od AXwasdf vložený před 13 lety

Slyšel jsem termíny through road a side road. To co napsal Marcuss1 jsem v tomto kontextu nikdy neslyšel… Mohl by to někdo trochu vysvětlit, prosím?

Stačí se podívat do slovníku:
a through road or route is open at both ends and allows traffic to travel from one end to the other
a side road is a smaller and less important road leading off a main road

Main road je běžně používané.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 13 lety

Stačí se podívat do slovníku:
a through road or route is open at both ends and allows traffic to travel from one end to the other
a side road is a smaller and less important road leading off a main road

Původní dotaz zněl hlavní vs.vedlejší ve smyslu dávám/nedávám přednost když řídím auto.

Takže jsem hledala a našla:
priority road = hlavní silnice (ta, na které máte přednost),
yield road AmE; give way road BrE = vedlejší silnice. Uf.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 13 lety

Takže jsem hledala a našla:
priority road = hlavní silnice (ta, na které máte přednost),
yield road AmE; give way road BrE = vedlejší silnice. Uf.

Díky mockrát. Můžu se ještě zeptat, kde jste to našla? Já jsem hledal všude možně a nikde nic… :-(

Díky mockrát. Můžu se ještě zeptat, kde jste to našla? Já jsem hledal všude možně a nikde nic… :-(

No, nevím jistě, jestli zrovna na tomhle webu, co tu uvedla Jarmi, ale byl to porod. :-)

Smekám, taky jsem koukal všude možně.
V praxi jsem zatím vystačil s main road a give way.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.