Jde to i bez učení gramatiky?

Ahoj, ráda bych se zeptala na radu zde zkušených. Angličtinu se učím už nějakou dobu, denně poslouchám podcasty, především z eslpod.com, také si občas pustím něco z BBC a celkem i rozumím o co jde. Někdy si přečtu v Aj knihu a dost často čtu na internetu různé weby v Aj. Jenže jsem se nidky neučila gramatiku a přiznám se, nechce se mi do toho. Moje otázka tedy zní, Je to nutné učit se mluvnici pro opravdu dobré zvládnutí jazyka? Nemůžu tu gramatiku tak nějak prostě vydedukovat z toho co jsem přečetla/napos­louchala? Předem dík za odpovědi.

Gramatika je kostra, na kterou nabalíte to ostatní. Bez kostry to nejde. Bez kostry by to vypadalo asi jako člověk bez kostry… :-)

Bez gramatiky se můžete domluvit na cestách, když to doplníte rukama a nohama… ale jak říkáte ‘dobré zvládnutí jazyka’, to v žádném případě.

Vydedukovat lze ledacos ale určitě ne dost.

Děkuji Marku. Já jsem si to myslela, ale v některých materiálech jsem se dočetla, že to není nutné, i když to byli materiály spíše komerčního charakteru. A tyto informace mě dost zmátli. Je pravda, že sice dokážu rozumět celkem mluvenému a dobře psanému slovu, ale něco ze sebe vymlátit to ještě neumím. Stále mám pocit, že něco chybí a ona je to možná právě ta gramatika. Anglicky se učím celkem dlouho a poslední dva roky intenzivně, opravdu dennodenně a na tu mluvnici se mi dosud nechtělo, i když ani nevím proč. Asi už je na čase s tím něco dělat. Ještě jednou dík.

Mě by docela zajímalo, jak to vypadá, když se člověk dva roky intenzivně učí anglicky ale gramatice se vyhýbá… nějak si to nedovedu představit. :-)

přijde mi, že čím míň se člověk gramatiku učí, tím víc dělá čechismů…a to někdy tak extrémních, že mu rodilí mluvčí často vůbec nerozumí…

Vipadá to takto, každý den si poslechnu 2 podcasty, to mám už jako svůj raní zvyk. Případně něco z BBC nebo i nějaké audio nahrávky. A hodně v angličtině čtu. Ze začátku to šlo dost obtížně, například mě zajímali knihy, které ani nebyli přeloženy do češtiny, tak jsem si je začala sama překládat. Ze začátku jsme si musela překládat snad každé slovo, ale teď si přeložím třeba jen jedno, nebo dvě z celé stránky, záleží samozřejmě i na zaměření knihy. Tak nějak ten slovosled z toho člověk pochytí. Ale sama cítím, že mám velkou mezeru.

Vycházela jsem z myšlenky, že dítě se také neučí gramatiku a v 6 letech ten jazyk umí (více méně) a začne se mluvnici učit až ve škole, kdy jazyk už dlouho používá.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Aloki vložený před 13 lety

Vipadá to takto, každý den si poslechnu 2 podcasty, to mám už jako svůj raní zvyk. Případně něco z BBC nebo i nějaké audio nahrávky. A hodně v angličtině čtu. Ze začátku to šlo dost obtížně, například mě zajímali knihy, které ani nebyli přeloženy do češtiny, tak jsem si je začala sama překládat. Ze začátku jsme si musela překládat snad každé slovo, ale teď si přeložím třeba jen jedno, nebo dvě z celé stránky, záleží samozřejmě i na zaměření knihy. Tak nějak ten slovosled z toho člověk pochytí. Ale sama cítím, že mám velkou mezeru.

Vycházela jsem z myšlenky, že dítě se také neučí gramatiku a v 6 letech ten jazyk umí (více méně) a začne se mluvnici učit až ve škole, kdy jazyk už dlouho používá.

Je ale ohromný rozdíl 2 podcasty denně a úplné ponoření do jazyka, které má dítě rodilého mluvčího. Nehledě na to, že takové dítě má neustále před očima vzor (nebo před ušima)… tedy rodiče, který s ním komunikuje. Když dítě řekne např. bookses místo books, rodič ho opraví a nebo to po něm opakuje správně. A to je jen začátek gramatiky. Postupem času má neustále vedení. Nikdy se neučí teorii tohoto nebo tamtoho času, ale skrze plné ponoření do jazyka a nenásilné vedení ze strany rodičů a později dalších lidí, učitelů a dokonce vrstevníků, se to naučí používat správně.

My Češi toto nemáme, ani to plné ponoření ani to vedení. Takže to nasimulovat prostě nedokážeme.

A přitom stačí tak málo, jako se tu a tam na nějaký gramatický jev podívat a pochopíme to třeba hned. To, co dítěti rodilému mluvčího trvá třeba pět let, než to pochopí jen z používání, to my můžeme mít za deset minut pochopené. Pak už jen to začít používat.

Ano s tím souhlasím. Vždyť sama teď na sobě poznávám dost velkou mezeru. Dva roky jsem používala tuto metodu a mohu říct, že má své mezery. Dnes jsem hledala v knihovně a našla doma pár knih angličtiny a jednu anglickou mluvnici a jsem rozhlodá se do ní pustit, jen jsem asi potřebovala pádné argumenty.:-)

Ano s tím souhlasím. Vždyť sama teď na sobě poznávám dost velkou mezeru. Dva roky jsem používala tuto metodu a mohu říct, že má své mezery. Dnes jsem hledala v knihovně a našla doma pár knih angličtiny a jednu anglickou mluvnici a jsem rozhlodá se do ní pustit, jen jsem asi potřebovala pádné argumenty.:-)

Nechci se vnucovat :-), ale gramatika u nás na webu Vám nestačí? Myslím, že tu máme vše a navíc testy s vysvětlením.....

Dík Vaši gramatiku využiju, protože jak se dívám na tu svou přiručku gramatiky, tak je dosti malinká a hubenoučká, má jen 40 stránek, asi v ní moc toho nenajdu. :-)

Dík Vaši gramatiku využiju, protože jak se dívám na tu svou přiručku gramatiky, tak je dosti malinká a hubenoučká, má jen 40 stránek, asi v ní moc toho nenajdu. :-)

Také pozor na stáří učebnic – i 10–15 let je ve vývoji jazyka hodně a některé věci zastarávají.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 13 lety

Také pozor na stáří učebnic – i 10–15 let je ve vývoji jazyka hodně a některé věci zastarávají.

Děkuju za upozornění. Tohle by mě vůbec nenapadlo.

Děkuji Marku. Já jsem si to myslela, ale v některých materiálech jsem se dočetla, že to není nutné, i když to byli materiály spíše komerčního charakteru. A tyto informace mě dost zmátli. Je pravda, že sice dokážu rozumět celkem mluvenému a dobře psanému slovu, ale něco ze sebe vymlátit to ještě neumím. Stále mám pocit, že něco chybí a ona je to možná právě ta gramatika. Anglicky se učím celkem dlouho a poslední dva roky intenzivně, opravdu dennodenně a na tu mluvnici se mi dosud nechtělo, i když ani nevím proč. Asi už je na čase s tím něco dělat. Ještě jednou dík.

Já se taky někdy dočítám, že to není nutné. Většinou jsou to lektoři ze zahraničí, kteří si myslí že způsob jaký později zmiňuješ pomůže i nerodilým mluvčím.

Upřímně, taky jsem si za mlada myslela jak mluvím suprově a že gramatika není až tak nutná (nicméně jsem měla už ze základky dobré základy). A později pod vedením Marka Víta a jeho kolegy Sampeyho jsem si dopad gramatiky plně uvědomila. Teď už úplně chápu proč si tenkrát p. Sampey trhal vlasy z absece členů v naší mluvě. Ona totiž to jedno až tři písmenka můžou udělat obrovský rozdíl. Mohou způsobit vtipné situace nebo i docela katastrofální nedorozumění.

Čímž bych i chtěla poděkovat p. Vítovi a Sampeymu, kteří mi v angličtině moc pomohli a dostrčili mě k odbourání czenglish.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Alisch vložený před 13 lety

Já se taky někdy dočítám, že to není nutné. Většinou jsou to lektoři ze zahraničí, kteří si myslí že způsob jaký později zmiňuješ pomůže i nerodilým mluvčím.

Upřímně, taky jsem si za mlada myslela jak mluvím suprově a že gramatika není až tak nutná (nicméně jsem měla už ze základky dobré základy). A později pod vedením Marka Víta a jeho kolegy Sampeyho jsem si dopad gramatiky plně uvědomila. Teď už úplně chápu proč si tenkrát p. Sampey trhal vlasy z absece členů v naší mluvě. Ona totiž to jedno až tři písmenka můžou udělat obrovský rozdíl. Mohou způsobit vtipné situace nebo i docela katastrofální nedorozumění.

Čímž bych i chtěla poděkovat p. Vítovi a Sampeymu, kteří mi v angličtině moc pomohli a dostrčili mě k odbourání czenglish.

Zdravím a děkuji za milé povzbuzení. :-)

Souhlas, měl jsem už taky pár studentů, kteří si mysleli, že to pujde jinak. Argumenty typu-když sem byl v zahraničí a učil se němčinu tak sem jen mluvil a koukal na filmy a chodil nakupovat a šlo to samo,tak se ted preci tu gramatiku v EN nemusim tak ucit… Když zjistili, že na kurz chodili jednou tejdně na 90min a po půl roce ‘gramtické anarchie’ zjistili, že opravdu melou kraviny, změnili názor. Je to fakt jiný žít v zemi a chytat to tam nebo chodit v čechách na kurz

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.