HOW/WHAT

Už sem se na to nejspíš ptal…teda možná, ale pořád se mi stává, že najednou váhám a přemýšlím co použít.

Pořeboval bych rozlišit české JAK (tedy, jestli what nebo how)
(Věty How is he, Whats he like jsou mi jasné.)

Myslel jsem, že se používá WHAT – What is „bitch“ in Czech? What did you call me?
A že HOW se používá jen když se ptáme třeba jak to někdo řekl, jestli smutně apod., ale pak jsem slyšel How do you call…no a zase nevím.
Doufám, že jsem dost vysvětlil s čím mám problém.

no proč by ne – How do you call that dog?
třeba :)

Ne, ne. Myslím, že to není jedno. Zrovna jsem četl článek o tom „What to call people…“

Tak jasný, ale pak to mění význam…
např.
What to call people? Some new hi-tech AI or advanced personality technology?
(imo)

Ja bych rekl ze how do you call dog neni dobre, melo by tam byt what ne?

To by asi bylo: What is name of your´s dog?

Ja bych rekl normalne (mozna spatne, tak me nekdo profi pls opravte :)

WHAT DO YOU CALL YOUR DOG?
WHAT'S THE NAME OF YOUR DOG?

Sorry :-) 2 chyby v 1 větě – jdu se zahrabat :-)

What's your dog's name? U kratších výrazů dává angličtina přednost tzv. přivlastňovacímu pádu („dog's“).
„What is it called?“ znamená spíš: „Jak se to řekne?“ (řekla bych :-) )

Takže je to Czenglish, nebo ne?
Tedy, jak sem myslel, tam kde to láká použít how je správně what, ale mě zajímá kde. Jestli to lze nějak shrnout.

Jak si říkal že se jmenuješ? What did you say your nama was? (Asi by bylo lepší říct třeba What's your name again? ale jde mi o to rozlišení how a what), nebo co třeba „What do you call it when it gets really hot outside and …?“, atd., atd. :-/

To bych taky rád věděl… Nejčastěji se setkávám s variantou WHAT IS IT CALLED / WHAT DO YOU CALL, což je uvedeno i jako příklad v Oxford slovníku. Ale často na internetu vidím i věty HOW IS IT CALLED / HOW DO YOU CALL

Je to chyba nebo přijatelná alternativa?

všude je to uváděno jako čechismus…učitel mi ale říkal, že to tak slyšel říct i rodilého mluvčího…já bych ale HOW nepoužil, mám to zafixováno jako chybu

Je tu na to článek: Czenglish Alert #15.

Dobrý den,
a věta “How does it look like?” je správně, nebo tam musí být také WHAT?

“How does it look like?” – Takhle určitě ne, musí tam být what.

Doporučuju tento článek: http://www.helpforenglish.cz/…t-is-he-like

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.