soccer vs. football

Jak to je? Vysvětlila jsem studentům, že v AJ soccer = český fotbal, football = americký fotbal a vzápětí mě cvičení v učebnici potopilo, páč tam měli David Beckham, a football player takže jsem jim zase musela horkotěžko vysvětlit, že samozřejmě už se to dneska používá obojí, ale samotnou mě to překvapilo. Vím, že angličan pochopí, co se myslí slovem football, resp. že evropani tím myslí fotbal, ale jak je možný, že se to objeví v učebnici? Řekla bych, že američani pro to takové pochopení mít nebudou.

Teď budu mluvit o tom našem fotbalu, co hraje právě Beckham: v Evropě je fotbal football, v Americe/Kanadě je fotbal soccer, protože pro Američany je football jejich americký/kanadský fotbal (ten, co se hraje se šišatým balónem). Pokud je to učebnice Cambridge, Oxford, tak se není co divit, že používají football. V učebnicích amerických vydavatelství bude football pro americký/kanadský fotbal a pro ten evropský soccer. Je to podobná zápletka jako s chips/crisps/Fren­ch fries. 

Evropa:
football = s kulatým balónem
American/Canadian football = se šišatým balónem

Severní Amerika:
soccer = s kulatým balónem
football = se šišatým balónem

A ještě článek: Football.

Ahaaaa, tak to jsem netušila, že je to v Evropě oficiálně jinak, resp. stejně jako u nás tak to potom jo, hned to stdentům dovysvětlím  děkuji

Je to jak říká Lucka, jen ze zkušenosti vím, že i Britové tomu říkají jak football tak soccer. V podstatě interchangeably.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od swimmer vložený před 12 lety

Je to jak říká Lucka, jen ze zkušenosti vím, že i Britové tomu říkají jak football tak soccer. V podstatě interchangeably.

To je vlastně pravda.

tak tohle je zajímavá náhoda, čtu tenhle příspěvek, pak si otevřu videacesky.cz a vybafne na mě nově přidané video http://www.videacesky.cz/…-nebo-soccer

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.