16:27
It is twenty-seven minutes past four.
17:36
It is six minutes after half past five.
18:48
It is three minutes after a quarter to seven.
0:00
16:31
It is one minute after half past four.
Díky ![]()
16:27
It is twenty-seven minutes past four.
17:36
It is six minutes after half past five.
18:48
It is three minutes after a quarter to seven.
0:00
16:31
It is one minute after half past four.
Díky ![]()
To je právě to, co jsem nechtěl.
V článku, který jste postnul, není to,co potřebuji já.
tam je to lehké, po pěti minutách, mě to zajímá takto.
Ani M. Swan jiné příklady než po pěti minutách přímo nezmiňuje, ale je tam pak příklad z nádraží, kdy se někdo ptá, v kolik jede další vlak (jede 17:53). A odpověď je “Five fifty-three.” Takže v takových případech se čas asi vždy čte “digitálně”, apropo ani v češtině se nedovedu představit, že bych někomu řekl “je minuta po půl páté” nebo “tři minuty po tři čtvrtě na sedum”.
Také se přikláním k názoru, že takto se v angličtině časové údaje zkrátka neříkají.
Ani M. Swan jiné příklady než po pěti minutách přímo nezmiňuje, ale je tam pak příklad z nádraží, kdy se někdo ptá, v kolik jede další vlak (jede 17:53). A odpověď je “Five fifty-three.” Takže v takových případech se čas asi vždy čte “digitálně”, apropo ani v češtině se nedovedu představit, že bych někomu řekl “je minuta po půl páté” nebo “tři minuty po tři čtvrtě na sedum”.
No já v češtině běžně říkám: je půl páté a dvě minuty.
jj díky, takže to pokud to není po rovných 5 minutách tak se přiklání k digitální formě.
jj díky, takže to pokud to není po rovných 5 minutách tak se přiklání k digitální formě.
To teda slyšim prvně, že by se používala spojení typu “It is five minutes after half past five.”. Nikde jsem se s tím ještě nesetkal, každej by normálně řekl bud digitální čas a nebo jak je to v tom článku: “It is twenty-five minutes to six.”. Můžu se zeptat z jaký to máte gramatiky nebo knížky?
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.