Stačit (kolik čeho)

Dobrý den, mám dotaz, jak by se dalo vyjádřit, že něco stačí (kolik čeho)? Například když chci říct: Nepotřebuji 20 pastelek, stačí (mi) jen 10 – Jak ta věta bude znít? Nebo zápor – Nestačí mi jen 10, potřebuji 20?

Předem děkuji za odpověd.

Zkuste, zda by Vám pomohl článek Udávání množství pomocí TOO a ENOUGH.

Moc děkuji, ale bohužel mi to nestačí, v tomto článku je jen: To stačí – ale já chci říct, že mi stačí něco: Chtěla bych mít chraplavý hlas, nemusím mít hodně silný hlas, stačí mi trochu, nebo s těmi pastelkami, jak jsem psala nahoře, nebo: Nepotřebuji být bohatá, stačí mi se uživit… A v tom článku, tak nic takového není

Nepotřebuji být bohatá, stačí mi se uživit – I don't need to be rich, to (be able to) earn my living is enough for me. Třeba takto.

1. To stačí = It is enough (for me)
  2. 5 pastelek mi stačí = 5 pencils are enough for me.
  3. 5 pastelek mi nestačí = 5 pencils aren't enough for me.
  4. Stačí mi trochu (něčeho) = A little (sth.) is enough for me.

Forma je vždy stejná: Something + be + enough, to something může být podstatné jméno, gerundium… (One car is enough for me – Having one car is enough for me)

Este len doplnim frazu will do

Teda napriklad: To (po)staci! = That will do! / That'll do!

Pripadne: Kolko ceruziek potrebujes? –5 bude stacit

How many pencils do you need? -Five will do.

Moc děkuji, ted už jsem v obraze…

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.