Second language

Kdysi se mě na Maltě ptali, jaký se v Česku učí druhý jazyk a od kolika let. Řekla jsem jim, že jsem se od deseti let učila ruštinu. Řekli, že je to pozdě. It is late for a second language. Dneska nad tím přemýšlím, jestli se může před slovo second dát neurčitý člen, protože mi řadu let bylo vtloukano do hlavy, že se říká the second. Ale myslím si, že v té větě se jedná o jakýkoliv druhý jazyk. Takže neurčitý člen je na místě.

Mám pravdu, nebo se mýlím?

You're right.

Is it ever too late to learn a second language? (psu.edu)

In this question, the second language could be any one of many languages.

THE SECOND LANGUAGE je ten druhý v řadě. Jenže v řadě může být druhých hodně, takže klidně může být A SECOND, A THIRD… Platí klasická pravidla pro členy.

THE – je to jedinečné určení, určitá věc, již známá věc
A – je to neurčité, jedno z mnoha, nová informace

A na začátku studia se někdy učitelé snaží zjednodušit celý proces a vezmou to tak, že řadová číslovka přece běžně určije to konkrétní, přece TO DRUHÉ, TO TŘETÍ, druhé a dřetí v řadě je přece vždy jedno. Takže všichni POVINNĚ budeme automaticky používat THE.

Funguje to ale jen chvíli, jen v té dané lekci v učebnici. Stejně jako další takto definitivní pravidla. Třeba jako že přídavná jména se stupňují big-bigger-THE biggest. To je stejně zavádějící. Protože i tady se THE řídí pravidly pro členy a ne tím, že je to třetí stupeň.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.