most vs. the most

Dobrý den,
nevíte, jaký je důvod (nebo pravidlo) absence určitého členu v těchto větách?
What did you enjoy most? What did you enjoy least?
Díky moc.

1)Ak MOST znamená NAJVIAC, THE tam má byť, ale v neformálnej angličtine sa často vypúšťa.
Who do you think will get (the) most votes?
I spent (the) most time on the fifth question.
What did you enjoy (the) most?

2)Ak MOST znamená VAČŠINU, THE sa nepoužíva.
As most of you already know, we have decided to get divorced.
Most classical music sends me to sleep.
I like most vegetables.

Předem děkuji za to že mi poradíte:

Kontext: Sedím v hospodě, piju načepované pivo a říkám tomu naproti: Nejvíc rád (nejraději) piju pivo (jakékoliv podobné tomu co mám před sebou). Jde mi o správný slovosled a použití slova “(the) most”, a čas přítomný prostý, je to pravidelná činnost.

I like to drink a beer the most.

I most like to drink a beer.

What I most like to drink is a beer.

What I drink to most like is a beer.

My favourite drink is beer ;)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od agentpv vložený před 7 lety

Předem děkuji za to že mi poradíte:

Kontext: Sedím v hospodě, piju načepované pivo a říkám tomu naproti: Nejvíc rád (nejraději) piju pivo (jakékoliv podobné tomu co mám před sebou). Jde mi o správný slovosled a použití slova “(the) most”, a čas přítomný prostý, je to pravidelná činnost.

I like to drink a beer the most.

I most like to drink a beer.

What I most like to drink is a beer.

What I drink to most like is a beer.

Žádná z Vašich verzí bohužel není správná, ale šlo by “What I like to drink (the) most is beer”.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od timeaa vložený před 15 lety

Dobrý den,
nevíte, jaký je důvod (nebo pravidlo) absence určitého členu v těchto větách?
What did you enjoy most? What did you enjoy least?
Díky moc.

Jedná se o příslovce, kde ve 3. stupni (superlativu) určitý člen není – na rozdíl od přídavných jmen. Více v článku Stupňování příslovcí.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 7 lety

Jedná se o příslovce, kde ve 3. stupni (superlativu) určitý člen není – na rozdíl od přídavných jmen. Více v článku Stupňování příslovcí.

On tam ten určitý člen obvykle ale je.

What did you enjoy the most?

Bez členu mi to zní divně. Ta věta se ptá, co se Vám líbilo nejvíc, ten člen by tam podle mě měl být. Most bez členu často znamená většina (ale záleží na konkrétní větě).

Most people enjoy watching TV. Většina lidí ráda kouká na televizi.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Boffin vložený před 7 lety

On tam ten určitý člen obvykle ale je.

What did you enjoy the most?

Bez členu mi to zní divně. Ta věta se ptá, co se Vám líbilo nejvíc, ten člen by tam podle mě měl být. Most bez členu často znamená většina (ale záleží na konkrétní větě).

Most people enjoy watching TV. Většina lidí ráda kouká na televizi.

To záleži, u příslovců je to jen pokud opravdu chcete zdůraznit, jinak tam není, protože tam není PJ které konkretizuje.

Věta “what did you enjoy most” je úplně typická a bez členu (google books hafo ukázek). Myslím, že p.Vít někde uváděl, že ve formálnějši aj se tam použít člen často dá.

V článku Stupňování příslovcí se píše následující:

Člen u superlativu Vzhledem k tomu, že zde se jedná o příslovce a nikoliv podstatná jména, určitý člen (the hardest, the most quickly) by se zde teoreticky používat neměl. Pro zdůraznění toho, že něco porovnáváme s něčím jiným, se ale člen často i přesto používá, především ve formální angličtině:

He works (the) hardest of all. Where were you when we needed you (the) most? – Kde jsi byl, když jsme tě nejvíc potřebovali? It's not perfect but I like it best that way. – Zde by určitý člen dokonce zněl nepřirozeně. Někdy může použití členu u příslovce pomoci rozlišit význam: She sings the most beautifully. – zpívá nejkrásněji (z nich, ze všech). She sings most beautifully. – tento superlativ (bez členu) by mohl mít fukci zesílení významu, tedy něco jako VERY BEAUTIFULLY – velmi krásně.

Ono také asi jde o to, že MOST je tady spíš DETERMINER než ADVERB (pokud se nepletu) a toto slovo funguje trochu jinak.

“What did you enjoy the most?” samo o sobě je mnohem častější než “What did you enjoy most?” (dle Googlu).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.