play... /play at

Teprve teď jsem se dostala k testíku na předložky „na“. Testík výborný, výsledky horší. Třeba u ot. č. 5. …we liked to play doctors… slovník Oxford Advanced uvádí „hrát si na něco“ bez předložky, ale LEDA Fronek uvádí obojí „play soldiers“ i „play at soldiers“. JE možné obojí nebo jenom BEZ předložky?
Oba slovníky uvádí ještě: „play the violin,trumpet“…ale také „play ON the fluet, violin, trumpet…“ je možné obojí, nebo to má jiný smysl?
A ještě „we liked to play“ nebo můžu taky použít „we liked playing“?Kdyby to šlo, jaký by byl v této konkrétní větě význam. rozdíl? :o Díky moc :-)

PLAY ON lze použít, když někdo zahraje NĚCO na kytaru apod. Tedy I PLAYED IT ON THE GUITAR. Jinak myslím ne.

PLAY AT – máte pravdu, PLAY AT SOLDIERS apod. je možné, ovšem je to pouze možné v britské angličtině. O té britské možnosti jsem netušil, opravím/upravím v testu.

Nevím, jestli hledám špatně, ale ani LDOCE, ani OALD mi možnost „play at sth“ nenabízí. OALD zmiňuje pouze možnost „play sth“ – „let's play pirates“, a „play at doing sth“ – „they were playing at being cowboys“…so :?:

pane Marku, díky moc za vysvětlení. Ještě prosím ten poslední dotaz, jestli je možné použít „we liked playing“?Díky.

předložka AT je v tom spojení např. v cambridgském kolokačním slovníku – jejich věta – PLAY AT PIRATES. Ovšem s poznámkou (BrE). Je možné, že je to nějaké okrajové, leč možné. Jinak by to v Cambridge nenapsali. :-)

Ještě prosím ten dotaz na „We liked playing…“ nebo jenom „We liked to play…“ ??? Díky :-)

v USA se používá LIKE spíš s TO infinitivem. V Británii zase spíše s gerundiem. Britské učenice angličtiny tedy hned v úvodních lekcích mají I LIKE SWIMMING, I LIKE READING… a americké zase I LIKE STO SWIM, I LIKE TO READ.

V britské angličtině je mezi LIKE TO a LIKE -ing drobný rozdíl ve významu. Píšu o něm v článku o gerundiích, myslím.

Jo,jo, ten drobný rozdíl jsem z vašeho článku pochopila, ale nějak mě to vysvětlení nepasovalo pro tuhle konkrétní větu. Ale už je mi jasné, že jste to myslel asi v „američtině“. Díky moc :-D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.