Help for English

Ohledně CAE

 

Mě ten test taky vyšel:
Advanced/velmi pokročilý (předpoklad ke složení CAE).
Do čtyřicáté otázky se mi to zdálo lehký, pak jsem párkrát zaváhal. Škoda, že to neoznačuje špatné odpovědi. No jo, nejsem na HFE :-)

Já jsem právě minulý týden dokončil poslední díl Harryho Pottera.
Všechny knížky jsem měl půjčené, ale taky uvažuju, že bych si ten box na památku koupil :-)
Na Amazazonu je k sehnání za cca 50 liber vč. poštovného.

Možná se podívám do knihovny po nějaké anglické beletrii – ne, že bych Harryho Potterha nečetl rád, ale v češtině mám každý díl přečtený asi desetkrát, takže bych mohl zkusit něco z jiného soudku – samozřejmě že ne Shakespeara.

Ty odpovědi mě taky mrzely – ale zapsal jsem si, co jsem označil, a prokonzultuju to s nějakým angličtinářem. Řekl bych ale, že pro vyhodnocení advanced je stejně maximální tolerance do 10%, tj. max. 5 chyb, možná méně.

Vy už jste FCE skladál, tak bych se zeptal na názor – myslíte, že je lepší podstoupit nejdříve FCE (jako ‚jistou‘) a CAE zkusit až potom, nebo prostě makat a jít rovnou na CAE?

Pride: už jste si zkoušel itests? Ty jsou dělané stejně jako CAE, takže jsou rozhodně objektivnější…

Pokud můžu radit knihu, tak můj oblíbený autor je Roald Dahl.
Čte se jedním dechem a je to taková ‚jednodušší‘ angličtina.
Není to zjednodušená literatura, jen je prostě psaný jak já říkám ‚živou‘ angličtinou, kterou se běžně všude mluví.
Ostatně i v češtině narazíte na autora, který prostě píše ‚těžkopádně‘ a to se prostě nečte nejlíp…

Ale od Dahla ne pohádky pro děti (těch má hodně), ani jeho životopisy (ty má dva), ani román (ten má jediný – My Uncle Oswald, který je těžší), ale nějakou jeho sbírku povídek:
Someone like you
Kiss kiss
Switch bitch
The wonderful story of Henry Sugar

Děkuji za doporučení knih, určitě se po nich poohlédnu.

itests jsem nezkoušel, nemám účet na PayPal ani nic podobného, jak bych mohl vyřídit transakci, a měl jsem spíše v úmyslu koupit si Macmillan Testbuilder CAE new edition with key + CD, což taky obsahuje vzorové testy, takže potom uvidím, jak moc toho ještě neumím :-D

Jestli ta otázka na FCE vs. CAE směřovala na mě, tak já jsem do FCE nešel s tím, že ji mám jistou. Jak píše Roman výše, tyhle obecné gramatické testíky jsou něco jiného než komplexní mezinárodní zkouška. Já jsem té gramatice na tom přecijen o trochu lépe než v těch ostatních „disciplínách“. Co se mě týče, já bych rovnou do CAE rozhodně nešel. Ale vy jste na tom možná v ostatních částech líp, to už musíte zvážit sám.
Od věci určitě není vyzkoušet si nějaké ty cvičné testíky. Čím víc tím líp. Pochopíte na ních jak celá zkouška funguje.

Já jestli se rozhodnu jít na CAE, tam možná tak z rok. Ale kdo ví, jestli vůbec :-)

Pride:
Ale oni přece nechtěj platbu přes PayPal, ale normální platební kartou, tedy pokud ji máte ‚otevřenou‘ na net.
Ale i tak je tam několik částí testů ZDARMA.
Jo a na HFE je z CAE listening, který rozhodně není součástí gramatických testů:
http://www.helpforenglish.cz/…ifikaty/cae/

Pride:
na www.iTests.com máte k CAE zdarma
Reading: part 1
Use of English: part 1
Listening: part 1

A tady máte ZDARMA writing, který vám opraví do 14 dnů:
writing.itests.com

Díky za názor, tu jistotu jsem také dal do uvozovek, čímž jsem myslel, že pravděpodobnost úspěchu je zkrátka daleko větší u FCE než u CAE.
Samozřejmě že CAE nepovažuju za nic podřadného, a tím spíše ne na základě několika úspěšně/méně úspěšně napsaných testů ať už na HFE nebo někde jinde.

S CAE ale stále váhám – writing jsem si sice procvičil, když jsem měl minulý rok rodilého mluvčího, mimochodem skvělého učitele, který však bohužel odešel do Hradce Králové, gramatiku ovládám poměrně slušně a navíc ta pokročilejší se, když máte pořádek v té dosavadní, dá naučit řekl bych nejsadněji.

Také jsem s ním spoustu času prohovořil, takže největší strašák bude asi listening. Ty nemám rád, už jsem jich slyšel spoustu, a musím říci, že pokud v nich hovoří někdo s dialektem, drmolí nebo mluví kzrátka tak, že mu špatně rozumíte, těžko můžete v jeho slovech lovit tolik informací, kolik potřebujete ke složení poslechové části.
Zvláštní je, že třeba v PC hrách, kde se obyvkle mluví řekněme knižnější angličtinou (krome her typu GTA apod. ,kde ale také není přímo jednoduchá) rozumím mluvenému slovu poměrně dobře. Skoro jako by listeningy byly naschvál dělané tak, aby jim člověk mohl špatně porozumět. :?

Já mám taky s listeningem problém. I když se snažím poslouchat docela dost, tak pokroky jsou minimální :-(
Something's wrong with me :-)

Same here :) Nejtěžší je pro mě FCE Part 2 (Sentence completion)

Je to k vzteku – člověk si řekne hmm, tomuhle seriálu/filmu jsem v pohodě rozuměl, a pak přijde poslech třeba i na úrovni intermediate, a jeden pak aby špicloval uši až k reproduktoru, aby zachytil alespoň hrubou podstatu. To se pak člověk vždycky cítí jako idiot. :-(

Na zkouškách jsou sluchátka :-)
To docela pomůže :-)

Jak kde. Pokud vím, většinou sluchátka nejsou.

v prosinci v kongresáku na cambridge zkouškách byly 8-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.