Help for English

Word Manager

 

Díky za odpovědi, příručku jsem samozřejmě četl. O exportu / importu lekcí samozřejmě vím. Asi jsem se minule špatně zeptal, šlo mi hlavně o uživatelské nastavení, resp. informací které program sbírá – která slovíčka a lekce jak umím a které jsou zkoušená. Importem lekcí po reinstalaci systému bych tímto o toto přišel a musel se vše učit znovu :-D Nebyla by pro toto a pro přenesení do jiného PC dobrá funkce exportu / importu profilu uživatele? Takže zatím asi zálohovat složku s programem v Program Files.

Kdyžtak si zazálohujte celý ten databázový soubor (je to ten největší soubor v adresáři). On potom nepůjde jen tak překopírovat, ale kdyby se stal nějaký průšvih, budeme schopni to nějak rozchodit.

Marku díky za hodně rychlou odpověď. :-D

Marek Vít:
zkopírovat jde a vše pak funguje normálně. Akorát pak člověk musí znovu zadat sériové číslo. Teď jsem to zkoušel.

VM jsem dle očekávání dostala na vánoce, tak se s ním pomalu seznamuji, co kde jak…
Trávím spoustu času u X-word. Nejdřív mě potěšilo, že se tvoří ze slovíček, která jsem si v programu probrala, tudíž pracuji s pro mě známými slovy, to je moc fajn. Bohužel se ale příliš často za sebou opakují stále stejná slovíčka. Z asi 8 křížovek, která jsem před chvíli udělala, se objevilo asi 5× slovo apartment, 5× personality, 4× motorcycle, 4× clean,3× return… a ani jednou (za dobu, co si křížovky dělám) třeba wheat, greet, flashing.., které mám také probrané. Je v tom nějaký záměr? Taková zábava záhy ztratí kouzlo, když po páté během třech minut píšete ta samá slova.

Měl takový tip pro Generování lekcí – já se neučím podle Vašeho dělení slovní zásoby, protože chodím na kursy kde používáme učebnice Time To Talk. Mám proto vytvořené svoje lekce. Nyní tedy nemám možnost si lekci vygenerovat protože mi ji WM vždy sestaví i z pro mne neznámých slovíček a naopak ignoruje ty které znám. Uvítal bych proto ještě možnost generování slovíček z vybraných lekcí a nebo ještě lépe filtr podle uživatelské skupiny ve které můžu mít seskupené jakékoliv lekce.
Jinak se mi program moc a moc líbí. :-D

Jirka 01: myslím, že postup by měl být tento: vytvoříte si lekci a pak se ji učíte. Později v záložce „revize“ máte jen slovíčka která jste se učil a zde si vygenerujete lekci JEN z těchto slovíček navíc s ohledem na jejich znalost a doby která uplynula od posledního opakování slovíčka.
Pokud chcete slovíčka z nějaké lekce dostat do „revize“ tak se z nich vyzkoušejte s parametrem „každé slovíčko jen jednou“.

To je sice taky možnost, ale pak je ‚Generování lekcí‘ podle Vašeho postupu funkce k ničemu. Revize mi aspoň zatím opakují téměř stejná slovíčka a na ty které jsem uměl se zatím nedostává. Do generování opravdu stačí ještě k možnostem úrovně místo úrovně přidat skupinu, resp. její výběr. Rád bych si opakoval i slova které umím protože jinak je samozřejmě zapomenu. A na to je právě to generování lekce výborná funkce a věřím že k tomuto účelu i vymyšlená.

Chápu, že před nějakým školním testem by se funkce „generuj lekci z definované skupiny“ hodila. Přimlouvám se za realizaci.

Na druhou stranu myslím, že již nyní můžete použít tento postup: z potřebných lekcí se vyzkoušíte s parametrem „každé slovíčko jen jednou“ a potom v revizi nastavit datum „včera a dnes“ a pak spustit zkoušení. Ze slovíček která jste uměl systém nezkouší, ale po čase u nich objeví přesýpací hodiny a pak jsou do zkoušení zařazena.

To je taky odpověď na Vaše „a na ty které jsem uměl se zatím nedostává“, WM je jen „stroj“ a vychází z výsledků Vašeho zkoušení, blahopřeji že znáte vše co potřebujete. Do foroty se můžete učit slovíčka z generátoru lekcí, lépe možná bude nechat se ze „svých“ lekcí přezkoušet jinými způsoby (např.nepravidelná slovesa průřezem ze všech lekcí). Tam kde je sebehodnocení můžete u slovíčka které sice znáte ale nejste si jist dát „nevím“ a ono se Vám pak v revizi vygeneruje k opakování (funguje to jen s parametrem „každé slovíčko jednou, jinak Vás to WM samozřejmě naučí…).

Taky se přidám s náměty na vylepšení:
1) Ve zkoušení word dictation si mohu v parametrech nastavit po vyhodnocení zobrazit" obrázek + zvuk. Hodilo by se mi i zobrazení definice případně českého významu.

2) Dále pokud odpovím špatně a slovíčko má jiný význam tak se na ten význam mohu podívat a dokonce kliknout na „přidat“ ale slovíčko se mi přidá do „My search“ (ne do zkoušené lekce). Nemohl by si WM pamatovat že místo „ball“ jsem napsal „fall“ a při příštím pokusu zkoušet z obou slovíček (jen náhodně měnit jejich pořadí)? Aktuálně si zpravidla zapamatuji že v právě zkoušené lekci je „ball“ a v druhém pokusu již odpovídám správně.
Kdyby si to WM pamatoval trvale (myslím do naučení) tak by to mohl (při zatrženém parametru) používat u všech zkoušení. Asi by to muselo být rozděleno na ty co se pletou zvukově a ty co se pletou významově.

3) tím se dostávám k námětu do budoucna: v revizi by se hodilo aby WM předem věděl, jakým způsobem se chci zkoušet a tomu přizpůsobil výběr slovíček. Nyní mi namíchá dokopy slovíčka kde jsem měl problém s překlepy se slovíčky fall a ball kde jsem měl problém popisovaný výše.

Díky za skvělé stránky i programy a hodně štěstí a lásky v roce 2011.

Měl bych jednu velikou prosbu ohledně zbůsobu vyhledávání. Odhodlávám se napsat snad od samého začátku nového způsobu vyhlédávání, protože je mi jasné, že takto propracovaný nový způsob vyhledávání byl asi hodně obtížný na vymyšlení, ale je mi jasný, že pokud nic neřeknu, tak se můžu zlobit tak maximálně na sebe. :-) Jde o to že já jakožto uživatel s mojí angličtinou, jež má k dokonalosti opravdu hóódně daleko, si třeba vzpomenu na nějaké slovíčko, nebo ho někde slyším (což je častější)a ani za Boha si nemůžu vzpomenou co znamená, nebo jsem jej třeba ani nikdy neznal. A co budu říkat, pravopis takových slov není vždy právě 100% a tak zkouším postupně psát a vždy jsem velmi zvědavý jaké možnosti mi to vyhodí (mimochodem nový způsob vyhledávání ve WM s časovými mezerami je fakt super). Od té doby bohužel tady na HFE nevyhledávám, protože musím znát pravopis celých slov (možná se mýlím,ale tak se mi to jeví). Vyhlédával jsem tu rád, protože s rychlostí na mém počítači, je to trochu jiná liga. A za druhé při takovém hledání člověk narazí na spoustu nových slov, která dosud třeba ani neznal a třeba by ho ani nenapadla a opravdu rád si taková slova přidám do své nové lekce mezi slovíčka mezi učení. Pokud jsem dobře pochopil z Markových reportů, tak se tato změna chystá časem i pro WM.
O co tedy prosím? Jestli by bylo možné alespoň ve WM zachovat současný způsob vyhledávání, třeba nějakou volbou způsobu vyhledávání (třeba typu: Vyhledávání pro hloupé apod.(rád bych si tento způsob vybral, opravdu :-)) a vyhledávání pro pokročilé). Jestli,že to možné nebude, tak se stím budu muset smířit, co mi taky jiného zbyde, ale určitě mě to bude dlouho mrzet.
Doufám, že jsem svým příspěvkem nikoho nezvednul ze židle. Jestli-že se tak stalo tak se omlouvám, ale jsem tak trochu co na srdci to na jazyku. Díky moc za jakoukoli reakci.

Jak na to koukám, spíše došlo k chybě než že by šlo o nějaký úmysl. Jestli to dobře chápu, mluvíte o tom, že nám nefunguje takový ten ‚našeptávač‘, který ve vyhledávání sám doplňoval slova, je to tak?

nevíte jakou klávesovou zkratkou napsat do WM libry ?

jo, jo. Našeptávač by byl fajn. :-)

Dala by se jedna lekce ve WM nějak převést na dokument .doc nebo ještě lépe .odt nebo .pdf :?:

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.