Help for English

CPE jako samouk?

 

Máte nějaké doporučení na učebnici / studijní materiály na CPE, které by byly vhodné i pro samouka. Ne jen testová cvičení, ale i s vysvětlujícími pasážemi, tipy, frázemi pro různé typy psaných textů („writing“) a tak.

CAE jsem dělala před 13 lety, od té doby se angličtině věnuju sice denně, ale spíš pasivně (téměř denně poslech a četba). Bydlím na maloměstě, takže docházkový kurz je nemožný :-(

Díky!

Můžeš zkusit Objective Proficiency Self-study student's book od Cambridge:-)

Díky za doporučení. Máš s ní zkušenosti? Na netu jsem žádné ukázky z ní nenašla, ale zkusím po ní mrknout, až pojedu do Brna.

Mam za sebou Objective First Certificate self-student edition a teď se asi dva měsíce dokopávám ke koupi Objective CAE:-D Už je to nějaký čas, co jsem prošel tu pro FCE, ale tuším, že lekce jsou tak 4-stránkové, opravdu krátké, po každé lekci je vložená dvojstránka s různými tipy pro části zkoušky. Obsahuje i useful phrases pro writing, rady pro reading, opravdu spoustu věcí…Určitě neprohloupíš, když si pořídíš verzi pro CPE. S ní konkrétně zkušenosti nemám, ale počítám, že bude dělaná stejně.

Jediný problém je možná poslechové CD, které ke knížce není, jenom k TB.

Mně se velice dobře osvědčila Proficiency Masterclass od Oxford University Press, je sice typicky kurzová, ale já jsem jí dělala jako samouk a naopak jsem ocenila, že k ní je student's book, workbook i audio, u každé lekce je sekce věnující se psaní, která si myslím je u této zkoušky jedna z klíčových.

Johnnie: CD k Objective Proficiency se myslím prodávají samostatně… nejsou k TB ale zvlášť. Takže stačí koupit SB (self-study ed.), WB a CD.

kolobezka1: tu Objective Proficiency docela doporučuju. Sám jsem ji používal a teď ji používáme na univerzitě.

2 Marek: zajímavé …nám na univerzitě po půl roce používání řekli, že tato učebnice je „více než špatá“ … :-D tak nvm …co učitel, to jiný názor. Také jsem slyšela, že „hedvejky“ jsou příšerné učebnice, ale momentálně se z nich učíme a nepřijde mi to zase tak strašné.

místo objective CPE máte ‚hedvejky‘… není to něco zcela jiného? CPE je přeci příprava na zkoušky, zatímce headway je obecný kurz pro dospělé… to se přece nedá srovnávat.

A řekli Vám, co je na té učebnici konkrétně špatně? Spíše doporučuji, aby Vám řekli, co by kvalitní učebnice měla mít… abyste mohli sami posoudit.

Varena: Já třeba hedvejky nesnáším (4 roky na střední). Když jsem teď po vysoké obcházela jazykovky a hledala typ kurzu, který by mi seděl, první moje otázka byla, jestli neučí z hedvejek- Všichni mi tvrdili, že ne:)

Taky mi Headway nikdy nepřišla jako ideální učebnice… v jisté době to bylo takové klišé, učilo se buď podle Peprníka (AJ pro JŠ) a ti co chtěli být IN učili podle Headwaye. A v té době moc na výběr nebylo. Ale dnes je učebnic na výběr mraky, tucty, a opravdu se najdou daleko lepší kousky. Ale jak říkám, učitel by měl vědět, co má v učebnici hledat. Ne že prostě automaticky bude brát to, co někde slyšel.

z Headway taky nemám nejlepší zkušenosti, vadí mi hlavně jejich tendence mít cez půl strany fotku, z toho se fakt dá „hodně“ naučit :/

Já vždycky říkám, „omalovánky“ nebrat!
Taky se snažím vyhýbat materiálům na zdánlivě kvalitním lesklém voskovém papíru. Mají to hezky marketingově zmáknuté, aby nebylo možné gumovat a znovu použít. Oceňuji materiály, kde je dost textu bez zbytečností.

Na druhou stranu si musíte uvědomit, pro koho se učebnice dělají. Děti ve školách potřebují motivující vzhled. Vy se asi dokážete učit i z papírů popsaných postaru ‚na stroji‘, protože motivaci máte už jinde (pravděpodobně). Dítě ve škole ale i obyčejný člověk v kurzu POTŘEBUJE, aby to hezky vypadalo.

Gumování v učebnicích a jejich opětovné použití je myslím takový hezký český zvyk… k tomu se učebnice opravdu nedělají. Jen ať si tam lidi píšou propiskou, kreslí obrázky, píšou poznámky apod. Učebnice je spíše sada materiálů a cvičení, měla by být používána, vyplněna a VYUŽITA. Hodně lidí nerada píše do knih, tak se přece s knihou nezachází. Učebnice angličtiny je ale myslím něco jiného. Využít do poslední stránky. K tomu je. Klidně přes obrázky v učebnici pište slovíčka… na fotku přes celou stránku si napište, co tam vidíte… telefon, stolek, věšák na oblečení, poutko u kabátu, komára na okně…

Neříkal bych takovým knihám omalovánky. Na CAE jsem se připravoval z CAE Result, což je kniha vyloženě založená na designu a spoustě místa – možná dobrý marketingový tah, ale pro mě účel splnila, náročností odpovídala potřebám zkoušky, bylo v ní dost místa na poznámky, atd. Jsem člověk, kterého angličtina vyloženě baví, takže jsem nepotřeboval nutně obrázky k motivaci, ale myslím, že je to daleko lepší, než se učit z hromady textu, což jsem ostatně taky zažil a nepovažuji to za extra efektivní. Přecházím k druhé věci – pokud to myslí člověk se studiem jazyků vážně, měl by nad učebnicí zatlačit slzu a dát ji co proto :-D Nevidím lepší způsob, než učebnici opravdu poznámkami znehodnotit – je to totiž investice, která se vyplatí.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.