Help for English

Recipes: COLESLAW SALAD

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 08.03.2010

Pojďme si spolu v našem novém seriálu připravit tradiční americký salát. V článku najdete samotný recept ve formátu PDF k vytištění společně s podrobným rozborem slovíček z receptu. Můžete se také podívat na přípravu krok za krokem na přiloženém videu.



recipe/'resəpi/ = recept na vaření

Tímto článkem začíná náš nový seriál s kuchařskými recepty v angličtině. V každém článku najdete vždy jeden recept, který si budete moci připravit. Zaměříme se hlavně na ‘klasické’ anglické a americké pokrmy. Pokud jde o přísady, budeme se snažit psát o receptech, které obsahují běžně dostupné suroviny.

Každý článek bude obsahovat plnohodnotný recept ve formátu PDF, který si budete moci vytisknout a použít v kuchyni. Pod receptem pak najdete překlad slovíček a frází, kterým byste nemuseli přesně rozumět. Pokaždé se tedy naučíte nová užitečná slovíčka z kuchyňského prostředí a budete si moci připravit vždy jiný pokrm.

V prvním dílu seriálu se budeme bavit o tradičním receptu na přílohový salát coleslaw/'kəʊlslɔ­:/. Podařilo se nám díky spolupráci se společností Videojug dodat kromě receptu i video. Ostatní recepty ale budou už bez videa.

COLESLAW SALAD

Ingredients:

  • 300g white cabbage, thinly sliced
  • carrots, peeled and grated
  • spring onions, thinly sliced
  • 2 tbsp mayonnaise
  • 2 tbsp sour cream
  • 1 tsp mustard
  • 2 tbsp vinegar
  • 1 tsp sugar
  • salt and pepper

Make the dressing

The secret to a fantastic coleslaw is in the dressing. To make the dressing put the mayonnaise, sour cream, mustard, vinegar, sugar and salt and pepper into a small bowl and combine with a large spoon until the mix forms a rich, creamy dressing.

Add the dressing to the vegetables

Put the cabbage into a bigger bowl, then the carrots and finally the spring onions. Mix all the vegetables up and then pour the dressing on top. Mix together again until all the vegetables are smothered in dressing.

Cover and chill

Next, cover your coleslaw with cling film and put it in the fridge for an hour to chill slightly. This will allow the vegetables to marinate in the dressing, which will make it taste even better.

Serve


Samotný recept si můžete otevřít ve formátu PDF a pak pohodlně vytisknout kliknutím na tento náhled:


Nyní se můžete podívat na přípravu salátu krok za krokem:


Jak se vám líbí náš první recept? Věříme, že pro vás nebude problém tento přílohový salát připravit. Pojďme si však projít několik užitečných slovíček a obratů:

COLESLAW SALAD

Dnes připravujeme salát coleslaw/'kəʊlslɔ­:/, tedy zelný salát. Naučte se jeho jméno prosím správně vyslovovat, protože se zde hodně chybuje. Problém dělá i obecné slůvko salad/'sæləd/.

RECIPE

Slovíčko recipe/'resəpi/ (kuchařský recept) vás bude provázet celým seriálem, takže je určitě vhodné ho znát. Studentům se však pochopitelně plete a to hlavně s podobným slovíčkem receipt/rɪ'si:t/. Dejte si také pozor na výslovnost obou slovíček:

Více o těchto slovíčkách (ale také o prescription nebo bill) se dočtete v článku RECEPT vs. RECEIPT.

INGREDIENTS

Slovíčko ingredient/ɪn'gri:dɪə­nt/ označuje surovinu či přísadu.

Suroviny v dnešním recepty jsou white cabbage, carrot, spring onion, mayonnaise, sour cream, mustard, sugar, vinegar, salt, pepper.

Mrkev, cukr a sůl určitě není třeba připomínat. A co ostatní?

cabbage = zelí

Zelí je cabbage/'kæbɪdʒ/ a má dvě základní odrůdy:

  • white cabbage = bílé zelí
  • red cabbage = červené zelí

onion = cibule

U cibule si dejte pozor na výslovnost: onion/'ʌnjən/ (má jen dvě slabiky a na začátku je /ʌ/).

  • white onion = bílá cibule
  • red onion = červená cibule
  • spring onion/ˌsprɪŋ'ʌn­jən/ = jarní cibulka
  • scallion/'skæljən = jarní cibulka (am.)

mayonnaise = majonéza

Majonézu určitě všichni znáte. Překládáme ji jako mayonnaise/ˌmeɪə'neɪ­z/, nebo krátce mayo/'meɪəʊ/.

cream = smetana

Slovíčko cream/‘kri:m/ může označovat 'smetanu’ (v našem případě) nebo ‘krém’ (na obličej).

  • whipping cream/ˌwɪpɪŋ'kr­i:m/ = smetana ke šlehání
  • whipped cream/ˌwɪpt'kri­:m/ = šlehačka (našlehaná smetana)

Pozn.: whip je bič nebo bičovat, ale také šlehat.

  • sour cream/ˌsaʊə'kri­:m/ = zakysaná smetana

Pochopitelně je mnoho druhů smetany. Následující tabulku berte pouze jako přibližné rozdělení:

mustard = hořčice

Slůvko mustard/'mʌstəd/ označuje hořčici a i u nás lze koupit mnoho druhů:

  • yellow mustard = jemná hořčice (am.), pálivá hořčice (br.)
  • English mustard = pálivá hořčice (br.)
  • brown mustard = hnědá (pálivější) hořčice (am.)
  • whole-grain mustard = celozrnná hořčice
  • Dijon mustard /'di:ʒɒn/ = dijonská hořčice
  • horseradish mustard = křenová hořčice

Pozn.: Do našeho receptu je nevhodnější Dijon mustard.

vinegar = ocet

Slovo vinegar/'vɪnɪgə je ocet, ale jde o vinný ocet.

Octů existuje celá řada (od sladového, přes ovocný, až po balzamikový). ‘Český ocet’ však v zahraničí nekoupíte, proto do zahraničních receptů přidávejte ocet vinný, pokud není psáno jinak.

pepper = pepř, paprika

Zde pozor – slovo pepper/'pepə/ nepočitatelné podstatné jméno (pak se jedná o pepř), nebo počitatelné (pak se jedná o papriku).

  • black / white pepper = černý / bílý pepř
  • peppercorn = celý pepř

Pozn.: Více se o pepři a paprice dočtete v článku PEPPER vs. PEPPERS.

tbsp / tsp

U části ‘ingredients’ ještě zůstaneme. Určitě jste si všimli zkratek tbsp a tsp.

  • tbsp/'teɪblˌs­pu:n/ = tablespoon = polévková lžíce
  • tsp/'ti:ˌspu:­n/ = teaspoon = čajová lžička

A nyní už k samotnému receptu. Nebudeme si překládat větu po větě, ale pouze důležité obraty, se kterými byste mohli mít problémy.

slice = plátek, krájet na plátky

Slovíčko slice/'slaɪs/ může být podstatné jméno (plátek, krajíc) nebo sloveso (krájet na plátky).

V našem receptu se píše thinly sliced = nakrájeno na tenké plátky, myslí se tím ale spíše na nudličky.

Další slovíčka v receptu jsou:

  • peel/'pi:l/ = loupat
  • grate/'greɪt/ = strouhat.
  • bowl/'bəʊl/ = miska, mísa
  • add/'æd/ = přidat
  • pour/'pɔ:/ = nalít, nasypat
  • smother/‘smɒðə/ = zadusit, zavalit (zde 'zcela namočit’)
  • cling film/'klɪŋˌfɪlm­/ = potravinová fólie (více zde)
  • chill/'tʃɪl/ = zchladit
  • marinate/'mærɪneɪt­/ = marinovat
  • serve/'sɜ:v/ = podávat (jídlo)

Tímto končí náš první recept. Věříme, že si tento salát připravíte, protože je jednoduchý, ale zároveň velmi chutný. Nezapomeňte, že si recept můžete otevřít ve formátu PDF a pohodlně vytisknout.

Příště se můžete těšit na další salát, tentokrát CAESAR. Zde jsou dva úkoly do naší druhé lekce vaření:

  • Jak se správně vyslovuje jméno salátu Caesar?
  • Jaké jsou jeho základní přísady?



Aplikace pro výuku angličtiny od autorů Help for English!

Učte se s námi anglicky po celý rok již za 990 Kč. Získejte týden zdarma zde.

Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Recipes: BEEF STEW

Další recept HFE kuchařky. Tentokrát si připravíme variaci na Irish Stew s hovězím masem na víně.
PRE-INTERMEDIATE

Recipes: CAESAR SALAD

Druhý recept naší nové kuchařské sekce. Tentokrát si spolu připravíme tradiční salát CAESAR s kuřetem. Opět zde najdete recept ve formátu PDF k vytištění a podrobně rozebraná všechna slovíčka a obraty.
PRE-INTERMEDIATE

RECEPT vs. RECEIPT

(Přepracovaný článek z roku 2008) Jak do angličtiny přeložit český RECEPT (kuchařský, lékařský) a co znamená anglické slovíčko RECEIPT.
Copyright info:

Videojug Corporation Limited, London (with permission)

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Recipes: COLESLAW SALAD 47 26405 Od dita saxova poslední příspěvek
před 10 lety