Help for English

Předpřítomný čas průběhový

Komentáře k článku: Předpřítomný čas průběhový

 

mhm

dobrý den dnes sem se zaregistroval a opravdu dobrá stránka :o

:D

mám v tom zmatek jako to je těžký

Re: Re: help

Nicméně, věta: „I've been out of the school for ten years.“ by byla správně, že?

Re: It's / It's been

Právě že ne!

Re: It's / It's been

Může být IT'S 10 YEARS i IT'S BEEN 10 YEARS. Hlavní ale je, že ve vedlejší větě je minulý čas.

Dotaz

Dobrý den,

chci se zeptat na následující: vyjadřuje věta „I have been teaching english for 2 years“ to samé jako věta „I have been a teacher for 2 years“ jen s tím, že místo slovesa „to teach“ použiji podstatné jméno „teacher“? Děkuji za odpověď.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Salamo vložený před 12 lety

Dotaz

Dobrý den,

chci se zeptat na následující: vyjadřuje věta „I have been teaching english for 2 years“ to samé jako věta „I have been a teacher for 2 years“ jen s tím, že místo slovesa „to teach“ použiji podstatné jméno „teacher“? Děkuji za odpověď.

Re: Dotaz

Ještě jeden dotaz bych měl: větu „Znám jej deset let“ bych přeložil „I have known him for 10 years“, tzn. předpřítomným prostým, nikoliv předpřítomným průběhovým, poněvadž „know“ je stavové sloveso. Je to tak správně? Věta „I have been knowing him for 10 years“ mi zní totiž dosti podivně..

V písni A New Day Has Come zpívá Celine Dion „dotkl se mě anděl lásky“ – I've been touched by an angel with love.
Have been touched je jaký čas?

Vid dokonavý a nedokonavý

Dobry den
V clanku jste psal o triku jak rozpoznat zda pouzit a nebo nepouzit prubehovy cas a ze toto pravidlo ve vetsine pripadech funguje…Zajimalo by me kdy ne,pokud byste mohl uvest nejaky priklad a duvod proc toto pravidlo u teto vety neplati..byl bych vam vdecny,dekuji.
PS: mozna se uz na to nekdo v komentarich ptal ja si ale takove otazky tam nevsiml.

ahoj mám dotaz na větu z 2)…She's written a book. – můžu to použít když někomu o ní vyprávím jakože jmenuje se tak a tak, studovala to a to a napsala knihu.(protože u vyprávění by měl být čas minulý)tak teď teda nevim

Re:

no myslím, že byste měl použít jen předpřítomný průběhový, jelikož minulým popisujete co jste dělal v minulosti, do vámi popisované situace, kdy stále ještě čekáte se rozhodně hodí více právě předpřítomný, mimochodem už slovíčko ‚here‘ naznačuje že čekáte TADY (ne tam)a minulý čas se slovem tady i v češtině použijete snad jen při tom, kdy někomu vyprávíte, co jste dělal na onom místě právě když tam přijdete znovu, takže rozhodně předpřítomný :)

Dobry den . Prosim Vas muzete mi vysvetlit jaky by byl rozdil mezi vetami: Where were you ? a : Where have you been ? Moc dekuji za opoved :-)

Where were you? “Kdes byl? Včera jsem na tebe čekal jak dlouho a tys nepřišel!” (už nečekám, nedočkal jsem se ho, vzdal jsem to, je to minulost).
Where have you been? “Kde seš? Čekám na tebe už věčnost!” (stále čekám, ale dočkal jsem se, přišel jsi – je to přítomnost).

Dobrý den. Není mi uplně jasná jedna věc. V článku jsou uvedeny příklady: He's been cooking dinner. He's been fixing his motorbike. A u těchto příkladů je napsáno, že vlastně nevíme, zda ta činnost skončila. Ale pokud ta činnost skončila, tak bych se přece měl použít minulý čas průběhový. Mám ještě jeden dotaz. Ve škole nám říkali, že předpřítomný průběhový můžeme použít i u činností, které skončily před pár sekundami (např. I've been playing the piano-ale už nehraji, přestala jsem hrát před minutou). Připadá mi to jako nesmysl,když základní poučka o tomto čase zní, že se odehrává tady a teď. Děkuji za odpoveď

Ještě mám jeden dotaz. A to k této větě z článku: I haven't been reading the book for two hours, I have been reading it for two days. Ta věta říká, že tu knihu vlastně ještě čtu nebo říká, že to kdysi tak probíhalo? Děkuji

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.