Help for English

Angličtina- začiatočník

 

Ahojte.

V Angličtine som maturoval pred cca 10 rokmi na úrovni B1 na trojku. Angličtine som sa veľmi nevenoval od vtedy, čo mi moja učiteľka na gymku v prvom ročníku povedala, že ja na Angličtinu (cudzie jazyky všeobecne) nemám talent, preto som z nej mal trojky a s mojimi znalosťami som na trojku, bez učenia sa. aj zmaturoval. Teraz mám veľa voľného času a rád by som sa Angličtinu začal učiť pekne od nuly. Poraďte mi ako na to.

Čo sa týka učenia, uprednostňujem knihy pred online štúdiom. (Som knihomoľ a knihy milujem) Poprosil by som aj nejaké tipy na zjednodušené čítanie. Cieľ, ktorý som si vytýčil je, aby som rozumel originál anglické/americké seriály, filmy a rozumel čítať knihy v angličtine.

PS: Čo sa týka posluchu v angličtine… som absolútne hluchý. Možno sa to dá naučiť počuť angličtinu. Len dúfam, že moja profesorka nemala pravdu a tento jazyk sa pre svoje NEschopnosti nebudem môcť naučiť.

Ďakujem vopred za každú radu.

Je skvělé, že jste se rozhodl opět se angličtině věnovat! 🙂

Na začátek Vás uklidním – nic jako talent na jazyky pravděpodobně neexistuje, alespoň to vyplývá z mého mnohaletého pozorování jako lektora a mnozí kolegové to potvrzují. Student, který používá efektivní metody učení a chce se učit, se jazyk vždy naučí. 🙂
Hudební sluch usnadňuje učení výslovnosti, ale rozhodně to neznamená, že by se nehudebně nadaní jedinci nemohli cizí jazyk naučit – vždyť v zemi, kde se tím jazykem mluví, se ho naučí každé malé dítě. 😉

Pár tipů:
a) Aby byl output (mluvení, psaní), musí být dostatečný input (poslech, čtení) – je nezbytné opravdu hodně poslouchat a číst a koukat na filmy, ať už máte či nemáte hudební sluch. Na začátek zjednodušené knihy (s poslechy a dalšími cvičeními), později originály. Jak se dá pracovat se zjednodušenými knihami najdete např. v našem článku:
https://www.helpforenglish.cz/…dusena-cetba
Mohu poskytnout ukázky (napište mi SZ).

Více tipů pak zde: https://www.helpforenglish.cz/…a-anglictinu

b) Každý se učí jiným způsobem, jsou různé učební typy. Podle toho je třeba používat různé strategie. To vše a tisíce dalších užitečných rad najdete velmi dobře shrnuto třeba v knize od polyglotky Lucie Gramelové „Jak vyzrát na cizí jazyky“.

c) Online najdete tipy od polyglotky Lýdie Machové: https://jazykovymentoring.sk/ V sekci „Blog“ je velké množství praktických rad. Není třeba nic kupovat (ale možné to samozřejmě je).

Ještě pár odkazů na diskuse obdobného rázu zde na fóru:
https://www.helpforenglish.cz/…v-anglictine
https://www.helpforenglish.cz/…akladni-veci
https://www.helpforenglish.cz/…osim-o-pomoc
https://www.helpforenglish.cz/…ostatku-casu
https://www.helpforenglish.cz/…system-vyuky#…

Kdybyste cokoli potřeboval, napište – rád odpovím. 🙂

Často píšete, že je dobré poslouchat zvukové anglické knihy. Kde bych je mohla sehnat?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od naficka vložený před rokem

Často píšete, že je dobré poslouchat zvukové anglické knihy. Kde bych je mohla sehnat?

Píšu SZ. 🙂

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.