Help for English

Minulý průběhový čas (past continuous)

Komentáře k článku: Minulý průběhový čas (past continuous)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od mufina vložený před 14 lety

děkuji. Ještě jedno upřesnění.
Při vyprávění typu- četla jsem si knihu a můj manžel dělal střechu a psi běhali na zahradě..tedy sled událostí nešel po sobě, ale děje spolu probíali, tak je průběhový čas?
ale- četla jsem knihu, pak můj manžel dělal střechu, pak psi běhali,… prostý? díky moc

Re:

v prvním případě bude samozřejmě průběhový čas.

Pokud nejdřív nějaký čas probíhalo čtení (ale knihu jste celou nepřečetla) potom manžel dlěla střechu (ale celou ji neudělal) a pak běhali psi, tam použijete průběhový čas a naznačíte, že děje šly po sobě, např. I WAS READING A BOOK FOR A WHILE AND THEN MY HUSBAND WAS FIXING THE ROOF …

Jinak by to totiž namenalo, že jste tu knihu přečetla a pak manžel udělal celou střechu…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat proč jsem měla v testu věty: What did you do when you saw the two men? – I called the police. Proč tam je minulý prostý? Já bych i do otázky a odpovědi dala minulý průběhový. Ve stejném článku pak byla otázka What were you doing when you saw the accident? – I was standing at the bus-stop. Přijdou mi ty věty stejné avšak každá má jiný čas. Poradíte mi :?:-(

Už jsem to pochopila, teď už je mi to jasný, tedy až díky vaší pomůcce (zrovna)probíhala, (prostě) proběhla :oops:

Dotaz

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,ohledně nedokonavého děje-kdy bude min.průběhový a kdy předpřítomný průběhový. Pochopila jsem to správně,že pokud nebude uvedené kdy to probíhalo, tak použijeme předpřítomný průběhový a pokud bude uvedené třeba včera, tak to bude minulý průběhový?
Např: „We´ve been painting the walls.“ a „We were painting the walls yesterday.“ Přitom ani v jednom případě nevíme, jestli jsme malování dokončili nebo ne.
Děkuji Markéta

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marči vložený před 13 lety

Dotaz

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,ohledně nedokonavého děje-kdy bude min.průběhový a kdy předpřítomný průběhový. Pochopila jsem to správně,že pokud nebude uvedené kdy to probíhalo, tak použijeme předpřítomný průběhový a pokud bude uvedené třeba včera, tak to bude minulý průběhový?
Např: „We´ve been painting the walls.“ a „We were painting the walls yesterday.“ Přitom ani v jednom případě nevíme, jestli jsme malování dokončili nebo ne.
Děkuji Markéta

Re: Dotaz

Nejde o to, jestli je to uvedené nebo ne, jde o to pojetí. Když je to záležitost minulosti (tedy např. včerejšek apod), nemá to se současností co do činění, je tam minulý.

Když to ale probíhalo teď, např. ještě to v místnosti smrdí, já mám od barvy ruce i obličej apod… bude předpřítomný.

Ale jinak máte pravdu.

At 5 o'clock I watched tv–At 5 o'clock I was watching tv.Stale nechapu jaky je v tomto zakladni rozdil :oops:

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Homeboy vložený před 13 lety

At 5 o'clock I watched tv–At 5 o'clock I was watching tv.Stale nechapu jaky je v tomto zakladni rozdil :oops:

Re:

nemusí být žádný zásadní. průběhový říká, co v ten čas právě probíhalo. Prostý říká, co jsem v tu dobu UDĚLAL.

Dobrý den prosím Vás mohl byste mi někdo vysvětlit, proč je v této větě průběhový čas? Jsem asi blbá, ale dala bych tam prostý :-(

This time last week we WERE SWIMMING in a beautiful lake.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Adela.Trubelikova vložený před 13 lety

Dobrý den prosím Vás mohl byste mi někdo vysvětlit, proč je v této větě průběhový čas? Jsem asi blbá, ale dala bych tam prostý :-(

This time last week we WERE SWIMMING in a beautiful lake.

Re:

protože říkáte, že to bylo minulý týden právě touto dobou. Právě to v ten okamžik probíhalo.

Chci se zeptat na větu:
Were were you yesterday at 5pm? Chápu, že se ptám na čas v minulosti. Ale myslela jsem, že pokud určím přesnější čas. údaj, ptám se minulým průběhovým časem, co právě v tu dobu probíhalo. v Oznamovací větě přeci, pokud říkám, co jsem dělal včera v 5 (nebo na večírku) používám právě min. průběhový.Nebo se mi to asi už plete :-( Děkuji

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Georga vložený před 13 lety

Chci se zeptat na větu:
Were were you yesterday at 5pm? Chápu, že se ptám na čas v minulosti. Ale myslela jsem, že pokud určím přesnější čas. údaj, ptám se minulým průběhovým časem, co právě v tu dobu probíhalo. v Oznamovací větě přeci, pokud říkám, co jsem dělal včera v 5 (nebo na večírku) používám právě min. průběhový.Nebo se mi to asi už plete :-( Děkuji

Re:

Nojo, ale sloveso BÝT přece takto v průběhovém čase nepoužíváme. Stejně tak neřeknete např. I AM BEING AT HOME (já jsem právě doma).

Přečtěte si prosím článek o stavových a dynamických slovesech.

Pravda,nějak mi to v tu chvíli nedošlo.Díky. :-D

Polovičaté pravidlo?

Naozaj platí, že po WHEN nikdy nejde minulý priebehový čas? Pretože som dostal učebnicu (cvičebnicu), kde je ako príkladová veta:

„When I was learning/learned to drive I was living with my parents.“

Táto veta sa mi ale tiež nezdá.

Re: Polovičaté pravidlo?

Kdo říká, že po WHEN nemůže být průběhový? WHEN je univerzální.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 12 lety

Re: Polovičaté pravidlo?

Kdo říká, že po WHEN nemůže být průběhový? WHEN je univerzální.

Re: Re: Polovičaté pravidlo?

Tak to nám to hovorila učitelka. Takže može byť oboje?

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit nebo se můžete přihlásit účtem na Facebooku.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.