Help for English

Co znamená PIE

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 24.01.2018

Dnes si řekneme, co všechno může znamenat slovíčko PIE. Nejde totiž vždy jen o sladkost.



Co znamená “pie”

Slůvko pie/'paɪ/ možná znáte jako koláč. Koláč je to ovšem poměrně specifický. Většinou se jedná o kulatý koláč, který může mít větší rozměry (pak se krájí na kousky, plátky, měsíčky) nebo může být menší (pak se podává jeden koláček jako jedna porce). Může se jednat o sladký (sweet) koláč ale i slaný (savoury).

Pozn.: Pokud jde o jídlo, které není sladké, nejčastěji použijeme slovíčko savoury/'seɪvəri, nikoli salty.

Ve spojení s tímto pokrmem se vždy bavíme o nějaké náplni = filling/'fɪlɪŋ/ a těstu, korpusu, krustě nebo kůrce = pastry/'peɪstri­/ nebo crust/'krʌst/. Podle toho se také rozdělují na:

single-crust pie / bottom-crust pie / filled pie
koláč s jednou krustou, korpusem jen ve spodní části

top-crust pie
koláč s krustou jen v horní části

two-crust pie
koláč s dvěma krustami, v horní i spodní části

sweet pies = sladké koláče

Nejběžnější je asi apple pie, tedy jablečný koláč (viz fotografie výše) a je pro něj typické, že je korpus nejen ve spodní části, ale i v části horní. Nejčastěji se vyrábí jako velký koláč, který se rozděluje na díly. V horní části ale může mít i mřížku (lattice).

Další zajímavý koláč je banoffee pie, jehož náplní jsou banány, smetana a toffee /'tɒfi/ (tekutý karamel).

Hlavně s britskými Vánoci je pak spojován mince pie/ˌmɪns'paɪ, což je malý koláček plněný směsí sušeného ovoce, rozinek a koření. Tato sladká směs se označuje mincemeat, což je poměrně matoucí, protože samotné slůvko mince označuje mleté maso. To zde však nenajdete.

K americkému díkuvzdání pak zase patří pumpkin pie, tedy dýňový koláč. Ten má těsto jen ve spodní části, v horní části je custard (vaječný krém), do kterého se přidá dýně. Podobný vzhledově i chuťově je pak sweet potato pie, koláč ze sladkých brambor (batátů).

Další sladké koláče jsou například cherry pie (třešňový), rhubarb pie (rebarborový), pecan pie (s pekanovými ořechy), lemon pie (citronový) nebo cream pie (šlehačkový, různé příchutě s vrchní vrstvou tvořenou šlehačkou). Stejné označení se používá pro “šlehačkový dort” (obyčejný korpus naplněný šlehačkou), který se používá v groteskách.

Sladké koláče se často servírují s kopečkem zmrzliny. Koláči se zmrzlinou se říká pie a la mode.

savoury pies = slané koláče

Slané “páje” jsou specialitou spíše britské kuchyně. Když si ho objednáte v restauraci, jde většinou o malý kulatý páj s těstem ze všech stran, který se podává s bramborovou kaší (mashed potatoes) a omáčkou z výpeku (gravy).

Nejznámější je paradoxně pokrm, který klasický páj moc nepřipomíná. Je to shepherd's pie, směs jehněčího nebo skopového masa ve velké zapékací míse pokrytá bramborovou kaší a zapečená. Jeho obdobou je cottage pie s mletým hovězím masem.

Podobný je fish pie (nebo fisherman's pie), opět bez těstové krusty. Jde o rybí maso s cheddarovou omáčkou pokryté bramborovou kaší a zapečené.

Jako páj je však chápán většinou pokrm právě v těstové krustě. Těch je celá řada, například chicken and mushroom pie, pork pie, bacon and egg pie, Scotch pie (také známý jako mutton pie, tedy koláč se skopovým masem) nebo game pie (se zvěřinou).

Mezi slané páje patří také quiche/'ki:ʃ/, původem francouzský slaný koláč, který je populární i u nás. Pokud si ho chcete vyrobit, recept najdete v naší HFE mini kuchařce.

Slané koláče v těstové krustě se dají pořídit jako polotovar v supermarketech nebo na farmářských trzích. Stačí je pak ohřát v troubě (a přidat kaši s omáčkou). Zde je fotografie z nejstarší londýnské tržnice Borough Market.

Pozn.: Více o historii tohoto pokrmu se dočtete na anglické Wikipedii.

pie in the sky

Na závěr se můžeme naučit zajímavý idiom a tím je pie in the sky, který se dá přeložit jako vzdušné zámky (něco ne příliš reálného).

Závěr

Jak jste se mohli dočíst, pod slůvkem pie/'paɪ/ můžete hledat celou řadu pokrmů. Slaný páj je známý hlavně v Británii. Sladký najdete v Británii i Americe. Překladů pro dorty a koláče je ale celá řada, těmto slovíčkům se budeme věnovat někdy příště.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Co znamená BRUNCH

Setkali jste již se slovíčkem BRUNCH? Připomíná vám LUNCH? Od pravdy nejste daleko.

PRE-INTERMEDIATE

Co znamená 'USED TO'?

Co znamená a jak se používá anglická vazba USED TO? Kdy za ní následuje infinitiv slovesa a kdy sloveso s koncovkou -ing?

PRE-INTERMEDIATE

Co znamená "GO OUT"?

Začátečníky často překvapí význam spojení “go out”. Víte, co znamená “I went out last night”?

Copyright info:

fotografie: © Pixabay.com © Roman Svozílek

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Co znamená PIE 1 2036 Od fernando 1 poslední příspěvek
před 4 lety