Help for English

Britská nebo americká angličtina

 

Zdravím. Mám problém s výběrem, kterou angličtinu se mám učit. Na základní škole byla výuka angličtiny velmi špatná, ale nyní se již nějakou dobu snažím svoji angličtinu vylepšovat. Na škole nyní používáme britské učebnice. Mohl bych se teda učit tu britskou verzi, ale jak o tom přemýšlím, nevím, zda není jednodušší ta Americká. Nevím jak je to konkrétně s tím, co je složitější, spíš si ale myslím, že bych mohl nechtěně pořád „padat“ do té americké. Podle mě (kdyžtak mě prosím opravte) rozdílů v gramatice není tolik, aby se člověk nemohl naučit obě verze. Slovíčka snad také nejsou až takovým problémem. Já myslím, že největším problémem by mohla být výslovnost. Nevím, do jaké míry se liší, zda jde „pouze“ o jinou výslovnost hlásek (popř. „nevýslovnost“) r, ae, t…nebo jde i o výraznější intonační rozdíly apod. (jde o to že např. většina filmů je v americké angličtině apod.)Děkuji.

Záleží, co se ti víc líbí. Mě se teda víc líbí americká angličtina. Naštěstí ve škole učiteli nevadí, když některá slovíčka vyslovuji americkou výslovností než britskou. I filmy se mi líbí mnohem více než v brtiské ang.

Připravuji teď články o britské a americké angličtině, pokusím se na vaše otázky odpovědět v nich. To by bylo na déle.

Děkuji za odpovědi, i když jsem předběžně rozhodnutý pro americkou verzi, počkám si ještě radši na ty články.

americká angličtina je jednoduší, hlavně co se porozumění rodilému mluvčímu týče a tudíž i odposlouchání přízvuku .. gramatika je jednodušší .. jsou tam samí přistěhovalci, je pravděpodobné, že se z britské angličtiny stal mišmaš takový, aby vyhovoval všem…
Známá studovala angličtinu v USA, já v UK. Já nedám dopustit na britskou angličtinu, jelikož je krásná a opravdová :) američanům jsem se naučila rozumět, když jsem dělala pro am. diplomaty v praze .. ale ten přízvuk alá Kačer Donald je mi fakt proti srsti :) Známa sama řekla, že americká angličtina jednodušší je a když jsme spolu byly v anglii, měla problém rozumět britům mnohem větší než já američanům.. navíc angličani neradi amíky a naopak ;)
Záleží s čím více příjdeš do styku ;)

(to janinkaw:) Řekla jste to výborně. Hlavně je velice trefné to, co všeobecně platí, že američan britovi rozumí hůř než brit američanovi. A o tom, jak se maj rádi, nemá cenu se rozepisovat.
(to PaG01:) Nicméně přesto je to IMHO trochu komplikovanější. Mohu z osobní zkušenosti potvrdit, že člověk musí mít povědomí stejně o obou a i když se snaží sebevíc, tak pokud nežije v US nebo UK, a učí se např v CZ, tak je prostě ovlivněn jak AmE tak BrE. Chci tím říct, že se rozhodnu pro britskou…fajn, učí mě brit, mám britskou učebnici. Jenže to tak nebude celý život. Pak příjde třeba amík, americká učebnice (třeba o tom ani nebudu vědět, BTW i americké učebnice gramatiky jsou hodně dobré, i když je jich teda asi méně, teda v CZ …)
No a to nemluvím o TV. Pokud se chci zdokonalovat sledováním filmů a seriálů, což je hodně dobrý nápad, tak se nevyhnu tomu sledovat obě angličtiny… Nebudu přece kámošům říkat, že jsem neviděl a nesleduju ten či onen seriál, protože se učím BrE a on je americký, nebo naopak. Pokud se mi líbí, tak nebudu řešit angličtinu…
No a nakonec je tady taková ta všeobecná angličtina jiných národů, kteří nejsou zrovna rodilí mluvčí. Budu se bavit s finem, němcem, italem atd. – budou mít skvělou angličtinu třeba, ale kdo mi zaručí, že je učil zrovna brit nebo amík.

No, já nemůžu americkou angličtinu ani slyšet :-D ale každý podle svého… :?:

Kdybych si musela vybrat z těchto dvou, tak americkou, jelikož britská mě přivádí do zachvatů smíchu (takže se ve škole musím dost přemáhat). Ohledně akcentu, to miluju kanadskou, skotskou a australskou, jelikož se to hrozně hezky poslouchá :-D

jj…souhlasim s gothsweeting… :-) kazdy porad resi jenom britskou nebo americkou a na jine si ani nevzpomene… :-D

no skotská mě taky dokáže pěkně pobavit :-D

Osobně, když jsem prvně byla ve Skotsku, tak jsem si říkala, jestli je ta paní rodilá nebo ne a pak to byl šok, že tam tak srandovně mluví všichni :-D Ale je to hezký a ne tak úzkoprsý, jako třeba Londýňané

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.