Help for English

Macmillan English Dictionary

ADVANCED Vydáno dne 27.03.2008

Recenze výborného výkladového slovníku pro pokročilejší studenty.




Macmillan English Dictionary

for Advanced Learners

(New Edition)

Verdikt: 100%

Obálka Macmillan English Dictionary

produkt
Macmillan English Dictionary
popis
slovník + CD-ROM
(1880 stran, paperback / pevná vazba)

vydavatelství
Macmillan, 2007
cena
1006,- Kč (pevná vazba)
714,- Kč (paperback)

Dnes si představíme jeden z nejlepších výkladových slovníků pro pokročilé angličtináře, Macmillan English Dictionary for Advanced Learners (dále jen MED). První vydání tohoto slovníku z roku 2002 získalo několik prestižních ocenění. Toto druhé vydání z roku 2007 reflektuje změny a vývoj angličtiny v posledních letech a využívá nových technologií a metod v oboru jazykového výzkumu. Především se snaží ještě více vyjít vstříc potřebám studentů angličtiny.

V čem spočívají hlavní klady tohoto slovníku? Pojďme společně v této publikaci zalistovat a představit si jednotlivé prvky. Je tento slovník skutečně tak dobrý, jak všichni tvrdí?

Hesla ve slovníku

Co bude každého asi nejvíce zajímat, jsou jednotlivá hesla. Macmillan English Dictionary

  • Definice slovíček jsou psány s použitím tzv. 'defining vocabulary', což je pečlivě vybraný okruh základní slovní zásoby (2.500 slov). Díky tomu by s porozuměním neměl mít problém ani středně pokročilý student. Na konci slovníku najdete všechna slovíčka této 'defining vocabulary' vypsaná.

  • Ke každému slovíčku je zde fonetický přepis výslovnosti. Pokud se liší výslovnost v britské a americké angličtině, jsou uvedeny obě varianty. Přepisy používají mezinárodní fonetickou abecedu (IPA). Přehled fonetických znaků naleznete v závěru slovníku.

  • U slovíček jsou uvedeny nepravidelné tvary (opět včetně výslovnosti), tedy nepravidelná slovesa, nepravidelné množné číslo apod.

  • 7.500 nejdůležitějších a nejfrekventovanějších slovíček je zvýrazněno červenou barvou. Tato slovíčka jsou dále dle důležitosti označena jednou až třemi hvězdičkami. Tři hvězdičky např. znamenají, že slovo patří do skupiny 2.500 nejběžnějších anglických slov. Díky tomuto prvku budete vědět, která slova byste měli stoprocentně znát.

  • Slova, která mají větší množství významů, mají hned na začátku hesla krátký přehled těchto významů. U jednotlivých položek tohoto menu je číslo, kterým je daný význam označen níže mezi definicemi. Rychle se tak dostanete právě k tomu významu, který vás zajímá, aniž byste museli pročítat všechny ostatní.

  • Žádnému kvalitnímu slovníku nesmí chybět příklady použití. V MED jich je opravdu hojně. Příklady jsou srozumitelné a v první řadě praktické. To, že uvidíte každé slovíčko použité v jedné či více větách, vám pomůže výraz lépe pochopit a zapamatovat.

  • U hesel jsou uvedena důležitá slovní spojení, předložkové vazby, idiomy apod. Nebudete tedy vědět pouze co slovo znamená, ale především i jak se používá. Často zde najdete i antonyma (slova opačného významu) či synonyma (slova stejného významu).

  • Slovník vás bude upozorňovat na to, co patří do neformální a hovorové angličtiny, co naopak patří pouze do formální angličtiny, co je nezdvořilé, zastaralé, literární atd. Student se tak vyhne tomu, že bude sice používat správná slovíčka, ale v nesprávných situacích. Nedopustí se také společenských faux pas.
Macmillan English Dictionary
  • Když letmo prolistujeme celým slovníkem, jistě si všimneme růžových rámečků, které upozorňují na další důležité aspekty daného slovíčka. Jsou to především kolokace (slova, se kterými se dané slovo často používá), metafory (metafory a přirovnání, ve kterých se toto slovo objevuje), 'get it right' (upozornění na časté chyby studentů), jak vyjádřit (fráze a obraty, pomocí kterých se můžeme např. omluvit), jak to říci jinak (přehled slov s podobným významem), rozdíly (upozornění na rozdíly mezi podobnými slovíčky), atd.
Macmillan English Dictionary

Další prvky

Kromě hesel najdete v MED i tyto následující prvky:
  • 16 barevných stránek s ilustracemi - naleznete zde např. detailní popis částí auta, lidského těla, oblečení, dopravní prostředky a mnoho dalšího.

  • Vynikající součástí, kterou využijí především vysokoškoláci, je 50 stran, kde jsou podrobné rady pro psaní v angličtině. Tato část by klidně mohla fungovat jako samostatná knížka a určitě by si zasloužila i samostatnou recenzi. Takto detailní příručku jen tak v obchodech nenajdete. Obsahuje spousty informací o použití různých frází v psaní, velké množství příkladů, upozornění na chyby, rady pro 'akademické psaní' atd.

  • Na 24 stranách naleznete přehled slovní zásoby týkající se tří každodenních oblastí - komunikace, emoce a pohyb. Slovíčka v této sekci jsou podrobně vysvětlená a opatřená komentářem a poznámkami.

  • Dalších 23 stránek obsahuje informace pro ty, kteří se zajímají o angličtinu jako o jazyk, chtějí vědět, jak angličtina funguje. Jsou to např. obecné informace o tvoření slov, o idiomech, o rozdílech mezi britskou a americkou angličtinou atd. Tato sekce je přímo nabitá zajímavostmi.

  • V závěru slovníku je ještě přehled zeměpisných pojmů a jejich výslovnosti.

Verze s CD ROM

Ke slovníku patří i CD-ROM, kde najdete vše, co v tištěné verzi a mnoho dalšího.
  • Thesaurus - synonyma, antonyma a další výrazy, které mají k hledanému slovíčku vztah.
  • Stovky ilustrací, animací a zvukových efektů, které nejen slovíčko dokreslí, ale také pomohou k jeho lepšímu zapamatování a pochopení.
  • Možnost vytváření vlastních okruhů ze kterých se vám budou slovíčka lépe učit a opakovat.
  • Nahrávky výslovnosti v britské i americké angličtině.
  • Možnost nahrání a porovnání vlastní výslovnosti se správnou výslovností na nahrávce.
  • Přes 200 interaktivních cvičení.
  • 'Rychloslovníček', který lze používat při čtení internetových stránek, dokumentů apod. Stačí jen najet kurzorem myši na neznámé slovíčko v textu.
Proč se nevydat na virtuální prohlídku toho, co vám CD-ROM k tomuto slovníku nabízí? Klikněte zde: MED CD-ROM Virtual Tour.

Celkové hodnocení

Po důkladném prostudování slovníku musím konstatovat, je to je skutečně jeden z nejlepších slovníků na trhu, jestli ne dokonce ten nejlepší. Poprvé jsem se proto rozhodl ohodnotit recenzovaný titul sto procenty. Slovníku MED není opravdu co vytknout. Je po všech stránkách praktický, podrobný, důkladný, srozumitelný, názorný, přehledný. Prvky, které slovník nabízí navíc, nejsou pouze výplní prázdného místa, ale skutečně užitečným doplňkem. Pořídíte-li si verzi s CD-ROM, jistě se stane jednou z nejpoužívanějších aplikací ve vašem počítači. Slovníků tohoto typu vlastním několik, nejčastěji ale sahám právě po Macmillan English Dictionary. Věřím, že ani vy nebudete investice do tohoto nepostradatelného pomocníka litovat.

Ještě nejste rozhodnutí? Prolistujte si ukázkové stránky z tohoto slovníku: Macmillan English Dictionary: ukázkové stránky

Macmillan.czExterní Odkazy:
Macmillan English Dictionary - Informace o slovníku MED na oficiálních českých stránkách vydavatelství Macmillan.


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Macmillan English Dictionary s 10% slevou.
Macmillan English Dictionary - hardcover (www.englishbooks.cz)
Macmillan English Dictionary - paperback (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

Oxford Advanced Learner's Dictionary (8th Ed.)

Recenze osmého vydání jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro pokročilé studenty angličtiny.
UPPER-INTERMEDIATE

Longman Dictionary of Contemporary English

Recenze nejnovější edice vynikajícího slovníku, jehož součástí je mimo jiné i DVD-ROM.
ALL LEVELS

Advanced Learner's slovníky zdarma ONLINE

Víte, že všechny námi doporučované výkladové slovníky mají i svoji online podobu a jsou dostupné zdarma?
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Macmillan English Dictionary 45 32569 Od mettax poslední příspěvek
před 10 lety