Help for English

Czenglish Alert 28: Bydlíme v rodinném domě

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 11.10.2016

Jaké nejčastější chyby dělají Češi v angličtině? Nebuďte jedni z nich! Jak správně anglicky řekneme, že bydlíme v rodinném domě?



Z úst českých studentů angličtiny je velmi často slyšet, že bydlí v rodinném domě = in a family house. I když tato vazba vlastně neporušuje žádná pravidla anglického jazyka, nejedná se o správnou či přirozenou angličtinu. Z úst rodilých mluvčích takové spojení neuslyšíte takřka nikdy.

Je totiž zcela přirozené, že v jednom domě bydlí jedna rodina. Spojení “family house” v angličtině potom zní asi stejně, jako kdybyste v češtině řekli, že bydlíte “v rodinném bytě”.

Místo “rodinného domu” tedy říkejte jednoduše např.:

I live in a house in Madison. TTT *1
My family and I live in a house in the country. TTT *2
He lives in a small house in the suburbs. TTT *3  

V některých českých studijních materiálech překládají “rodinný dům” jako detached house/dɪˌtætʃt'­haʊs/. To je sice v pořádku, ale jedná se už o hodně přesnou až formální specifikaci typu domu, kterou bychom zahlédli např. v inzerátu apod. Určitě se nesetkáte v neformální řeči s tím, že by někdo řekl, že bydlí in a small detached house.

Technicky vzato totiž spojení detached house označuje samostatně stojící dům. Vedle toho máme semi-detached house, což je “napůl” samostatně stojící, jde o polovinu dvojdomku.

Překlad:
  1. Bydlím v domě v Madison.
  2. Bydlím se svojí rodinou v domě na venkově.
  3. Bydlí v malém domě na předměstí.


Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Czenglish Alert 24: Mezi sloveso a předmět nic nepatří

Jaké nejčastější chyby dělají Češi v angličtině? Nebuďte jedni z nich! Pozor na nesprávné rozdělování slovesa a jeho předmětu.

PRE-INTERMEDIATE

Czenglish Alert 23: Relax

Jaké nejčastější chyby dělají Češi v angličtině? Nebuďte jedni z nich! Pozor na nesprávné používání slova RELAX jako podstatného jména.

PRE-INTERMEDIATE

Czenglish Alert 26

Jaké nejčastější chyby dělají Češi v angličtině? Nebuďte jedni z nich! Pozor na nesprávné používání osobního zájmena v případě, že se bavíte o dvojici.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Czenglish Alert 28: Bydlíme v rodinném domě 19 11637 Od Lucka Skrčená poslední příspěvek
před 7 lety