Help for English

Seriál o vaření: smažíme a restujeme

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 19.11.2021

Kuchařský seriál – tentokrát smažíme a restujeme



Smažíme a restujeme

Když v češtině řekneme smažit, často si vybavíme řízky. V angličtině existuje základní sloveso fry/'fraɪ/. To můžeme přeložit jako smažit, osmažit nebo opéct, osmahnout, a to na tuku či oleji, ale spíše na nižší vrstvě.

fried an egg for him and served it with a piece of toast. TTT *1
Fry the fish on medium heat for about five minutes on each side. TTT *2 

Když něco smažíme ponořené v tuku, použijeme sloveso deep-fry/ˌdi:p'fra­ɪ/, které ale také může mít význam fritovat (ve fritéze, což je deep-fat fryer).

His mother brought a large plate with deep-fried chicken pieces. TTT *3 

Další sloveso je stir-fry/'stɜ:fraɪ­/, má význam orestovat, osmahnout (většinou maso a zeleninu).

Stir-fry the veggies for another minute. TTT *4
Heat the oil in a wok pan, add the ginger, garlic and the vegetables and stir-fry for a few minutes. TTT *5  

Pozn.: Stir-fry se také používá jako název (většinou) asijských jídel, jde o maso se zeleninou, narychlo osmahnuté.

Dále máme sloveso sauté/'səʊteɪ/, které také znamená osmahnout, orestovat (na velmi nízké vrstvě tuku a při velmi vysoké teplotě).

Sauté the onions for three minutes and then add chopped garlic. TTT *6
In a heavy bottomed saucepan, heat oil and sauté bacon and mushrooms until lightly browned. TTT *7  

S osmahnutím souvisí i sloveso brown/'braʊn/, které znamená osmahnout dohněda, nechat zhnědnout.

Once you have browned the meat you can add the stock. TTT *8
First brown the onions and then add the meat. TTT *9 

Pokud chceme něco zprudka osmahnout (hlavně maso), použijeme sloveso sear/'sɪə/.

Sear the meat at high temperature until a browned crust forms. TTT *10
After I seared all the chops I turned the heat down. TTT *11 

Překlad:
  1. Osmažila jsem pro něj vejce a naservírovala jsem mu ho s kouskem opečeného chleba.
  2. Rybu osmažte při mírné teplotě asi pět minut z obou stran.
  3. Jeho máma přinesla velký talíř s fritovanými kousky kuřete.
  4. Smažte tu zeleninku ještě asi minutu.
  5. Olej zahřejte ve wok pánvi, přidejte zázvor, česnek a zeleninu a několik minut smažte a míchejte.
  6. Cibuli zprudka pečte tři minuty a pak přidejte nasekaný česnek.
  7. V pánvi s tlustým dnem zahřejte olej a orestujte slaninu a houby, dokud nebudou mírně hnědé.
  8. Jakmile jsi osmahl maso dohněda, můžeš přidat vývar.
  9. Nejprve nech zhnědnout cibuli a pak přidej maso.
  10. Maso zprudka osmahněte při vysoké teplotě, dokud se nevytvoří hnědá krusta.
  11. Když jsem všechny kotlety osmahnul, snížil jsem teplotu.



Aplikace pro výuku angličtiny od autorů Help for English!

Učte se s naší online aplikací anglicky celý rok za 1490 Kč.
Přečtěte si podrobný popis nebo si rovnou vyzkoušejte týden zdarma.

Pokračovat můžete zde:

ADVANCED

Seriál o vaření: nadíváme, plníme a špikujeme

Kuchařský seriál – slovesa spojená s nadíváním a špikováním

UPPER-INTERMEDIATE

Seriál o vaření: chladíme, mrazíme a rozmrazujeme

Kuchařský seriál – dnes slovesa spojená s lednicí a mrazničkou

UPPER-INTERMEDIATE

Seriál o vaření: pečeme a grilujeme

Kuchařský seriál – dnes o pečení a grilování

Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář